Nieuws Sponsoring
Hoofdsponsor ING niet met Oranje naar Qatar: ‘Morele kompas boven commerciële belangen’
Diverse sponsoren van het Nederlands voetbalelftal, waaronder hoofdsponsor ING, reizen niet met Oranje naar het WK voetbal in Qatar vanwege de mensenrechtensituatie daar. Wat betekent dit? Volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout veel. ‘Global players’ als ING gebruiken events als het WK om belangrijke relaties uit te nodigen en banden aan te halen. ,,Het is gewoon een serieus verdienmodel.”

Foto: Shutterstock
Een woordvoerder van ING bevestigde vanmorgen berichtgeving over het besluit door De Telegraaf. ING zal rond het WK ook geen campagne voeren en stelt hiermee volgens Oosterhout het morele kompas boven commerciële belangen. Hij denkt dat de situatie in Rusland hierin een extra rol speelt.
,,Kijk wat een enorme lawine erover je heen komt als blijkt dat je nog zakendoet met Rusland of niet snel genoeg sancties doorvoert", zegt Oosterhout in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. ,,Alles ligt onder een vergrootglas, dus je zou dit ook marketing kunnen noemen; je wil als bedrijf geen imagoschade oplopen. Je kunt er als bedrijf niet meer omheen om je normen en waarden over te brengen op het publiek, de klant, je achterban. Campagnematig ligt bij ING, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Albert Heijn, de focus op de internationale markt. ING is een Global player en doet ook business in Qatar."
Lees ook: ING al een kwart eeuw sponsor van Oranje: ‘Zorgen voor Frenkie én de nieuwe Frenkies'
Van Oosterhout zag zelf meermalen hoe eenvoudig bedrijven elkaar vinden op grote sportevenementen, zoals in het Holland Heineken House op de Olympische Spelen. ,,Er wordt meesmuilend gedaan over de snoepreisjes, maar het is gewoon serieus zakendoen, een heel serieus verdienmodel, en daar grijp je nu wel op mis."
Albert Heijn en KPN beraden zich op WK-campagnes
Naast ING gaat het om andere sponsoren van Oranje zoals KPN, Albert Heijn, Bitvavo en de Nederlandse Loterij die geen gebruikmaken van de mogelijkheid kaarten voor wedstrijden van Oranje te krijgen. ,,Dat kan een Albert Heijn pijn doen, ja. Je betaalt serieuze bedragen om sponsor te zijn van Oranje, van de KNVB. Als er dan zo’n feestje plaatsvindt en je kunt daarop kapitaliseren, dan is het een streep door de rekening als je daar nu niets mee kunt doen", aldus Van Oosterhout.
Albert Heijn beraadt zich nog op hoe het zijn reclamecampagne inricht en hoe het in Nederland kan uitdragen dat het bedrijf sponsor is van voetballend Nederland. KPN zegt het WK met klanten en relaties in Nederland te gaan vieren. Over de invulling van de reclamecampagne rond het voetbaltoernooi denkt het telecombedrijf nog na.
"Je betaalt serieuze bedragen om sponsor te zijn van Oranje. Als je daar nu niet op kunt daarop kapitaliseren, is dat een aardige streep door de rekening"
Merk ING blijft wel zichtbaar
ING zegt zich vooral op het EK voetbal voor vrouwen van komende zomer in Engeland te richten. De bank blijft ook als hoofdsponsor aan Oranje en het Nederlands voetbal verbonden. Dat contract werd onlangs verlengd tot en met 2028. De naam ING blijft te zien op de trainingskleding van de spelers.
Ook tijdens de trainingen en bij interviews zal ING als merk zichtbaar blijven, bijvoorbeeld via een reclamebord dat achter spelers staat bij interviews. Tijdens de wedstrijden is ING niet als sponsor te zien, omdat wereldvoetbalbond FIFA over de uitingen langs het veld gaat. ING is geen sponsor van de FIFA.
Lees ook: Winterspelen boycotten? Bedrijven hebben te groot belang bij China
De mensenrechten in Qatar staan al jaren ter discussie. Amnesty International publiceerde donderdag een nieuw rapport waaruit blijkt dat er op dat gebied, ondanks alle discussie rond het WK, nog weinig tot niets is veranderd in het land.