Nieuws Marketing

Spookhotel blijft mensen trekken

Pim Roelofs | Foto: Rolf Hensel 21 januari 2016

Vervallenspookhotel1065

Hotel Laag Soeren, tot midden jaren zeventig een gerenommeerd logement aan de rand van de Veluwe, is nu een ruïne met een bosuil als bewoner. Planten klimmen via vochtige muren omhoog, het dak is decennia geleden al ingestort. Het maakt het vervallen gebouw aan de Harderwijkerweg tot een spannende plek die vooral in de zomermaanden veel volk trekt. Dat schrijft De Gelderlander donderdag.

Bewoners van Laag-Soeren willen weten wat er met het krot aan de bosrand gaat gebeuren. Een deel van de oude huisraad is nog aanwezig. Schimmels leven zich uit op een vuile matras en bank, waarvan de veren door de bekleding springen. Overal ligt glas en puin; voor het gebouw staat een badkuip, afkomstig van de ingestorte eerste verdieping. Veilig oogt het allemaal niet.

Ingewikkelde zaakTijdens een bewonersavond van de gemeente Rheden, vorige maand in het dorp, kwam het verkrotte hotel ter sprake. Hoe nu verder? Duidelijke antwoorden kregen de Laag-Soerenaren niet. "Het is best een ingewikkelde zaak", vertelt Jan Burgers van de Hervormde Gemeente Spankeren, Laag-Soeren en Dieren Noord Oost. De geloofsgemeenschap is één van de vijf erfgenamen van het hotel en het daarbij behorende bosperceel van 3 hectare. "Alle partijen moeten op één lijn zitten, dat blijkt lastig."

Mientje DullemondMientje Dullemond, de laatste eigenaar, overleed in 2007 en liet het terrein na aan vijf goede doelen: de Hervormde Gemeente, het Reumafonds, stichting Wilde Ganzen, Artsen zonder Grenzen en KWF Kankerbestrijding. Dullemond woonde met haar broer in het hotel, dat tot 1976 in bedrijf was. Beiden leidden na de sluiting een teruggetrokken bestaan.

Projectontwikkelaars en ondernemers toonden al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw interesse in het perceel, maar het geldende bestemmingsplan, horeca, vormde een struikelblok. Een woonbestemming, die de bouw van woningen toestaat, zou de grond veel interessanter maken. Hotel Laag Soeren, in 2004 korte tijd gekraakt, is niet altijd een hotel geweest. Jut van Breukelerwaard, de man van de koudwaterkuren, heeft het karakteristieke gebouw in 1849 als woonhuis laten bouwen.

Tot in de jaren negentig stonden er in de gemeente Rheden meer panden zoals Hotel Laag Soeren. In Dieren stond de verlaten accufabriek De Komeet en hotel De Kroon. 'De Heksenketel' was hét kraakpand in Ellecom en villa Kastanjehof in Velp was deels afgebrand. Alle zijn afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Het verdwijnen van al die gebouwen maakt van Hotel Laag Soeren een unieke plek in de regio.

Vooral in de zomer komen er veel mensen op de ruïne af. Nieuwsgierigen negeren het bordje 'verboden toegang'. Campinggasten van de nabijgelegen De Jutberg kijken hun ogen uit. Op Youtube staan filmpjes van mensen die in het hotel naar spoken en geesten zoeken. In het bosperceel ligt ook een zogeheten cache verstopt; een doosje met voorwerpen waarvan de exacte gps-coördinaten op internet zijn terug te vinden. Het is de bedoeling dat de vinder die schat wel laat liggen.

De buurman ziet de mensen, vanuit zijn achtertuin, komen en gaan. "Ik snap het wel, het is een spannende plek. Maar het wordt tijd dat er iets gebeurt. Schuif alles plat en ruim het op. Deze situatie lijkt mij niet wenselijk."