Nieuws Marketing

‘Statiegeld’ op blikjes en kleine flesjes in Boekelo

De COOP-supermarkt aan de Beckumerstraat in Boekelo beschikt als eerste in Nederland over een statiegeldautomaat waaraan een extra inlevermogelijkheid is toegevoegd voor lege blikjes en kleine petflessen waar geen statiegeld op zit. Supermarkteigenaar Jan ter Wengel betaalt één eurocent per ingeleverd blikje of fles.

Van onze redactie 26 januari 2016

Blik stockpixabay

Ter Wengel heeft geïnvesteerd om zijn nieuwe emballageautomaat te laten uitrusten met een extra inleverunit. Ook het uitbetalen van het ‘statiegeld’ kost Ter Wengel vooralsnog (dubbel) geld, want hij moet óók de stortkosten voor de petflessen en blikjes betalen. „Toch ga ik dit doen, omdat ik vind dat het binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen past”, zegt Ter Wengel.

MerkloosVoorwaarde is wel dat het statiegeld op de lege blikjes en ‘merkloze’ petflesjes waarop geen statiegeld zit, in de COOP-supermarkt wordt besteed. Ter Wengel keert het uit in de vorm van korting op boodschappen.

Waar het statiegeld supermarkteigenaar Ter Wengel geld gaat kosten, verdienen veel van zijn Duitse collega’s erop. Duitsland kent namelijk al sinds 2003 statiegeld op blikjes. Een kwart van de blikjes waarvoor de klant statiegeld heeft betaald, wordt in Duitsland niet weer teruggebracht.Foto: Pixabay