Nieuws Marketing

Yorick Versteegen (20) lanceert designschoenen van eigen ontwerp

Yorick Versteegen presenteert een eigen, exclusieve sneakerlijn. De schoenen worden handmatig gefabriceerd in Portugal, naar Yoricks ontwerp, schrijft het AD.

Dick Janssen | Foto: Frans Nikkels 2 november 2016

Sneakers 1

Hij heeft iets met mode en dan vooral met schoenen. En zo liep Versteegen vorig jaar trots met z’n splinternieuwe sneakers over straat. Hé, zag hij dat goed? Daar droeg iemand dezelfde schoenen... Verdorie, dacht hij, daar heb ik dan zoveel geld voor betaald. En straks loopt iedereen ermee! De nu 20-jarige Borculoër hoeft er in 2015 dan ook niet lang over na te denken. Hij gaat zelf sneakers schetsen op z’n laptop. Het moet een exclusief ontwerp worden dat in kleine aantallen wordt gemaakt.

Van jongs af aan is hij gek op mode. "Ik wilde altijd al iets met kleding doen", zegt hij, "maar het werden uiteindelijk schoenen." Toch voelt hij zich geen buitenbeentje. "Nee, dat ben ik absoluut niet. M’n vrienden, familie en kennissen steunen mij enorm met dit project. Ze respecteren wat ik doe en ze reageren positief: 'Wat gaaf dat je dit opgezet hebt.' En: 'Knap, dat je het risico durft te nemen.' Ook krijg ik positieve opmerkingen van volslagen onbekenden op m’n website."

Modedroom

Hij voltooide een opleiding ondernemer detailhandel aan het Hengelose ROC van Twente. Daarna begon Versteegen aan de hbo-studie commerciële economie aan het Enschedese Saxion, maar daarmee is hij intussen gestopt om z’n modedroom waarte maken. Hij kan er natuurlijk nog niet van leven. Daarom heeft de twintiger een bijbaantje bij de Welkoopwinkel in z’n woonplaats. "Daar maakte ik de afgelopen tijd zoveel mogelijk uren om een financiële basis te hebben."

Hij wil nog wel designcursussen volgen, zodat hij zich verder kan bekwamen in het ontwerpen van schoenen. Anderhalf jaar vergde het al met al om uiteindelijk z’n sneakers in dozen afgeleverd te krijgen uit een schoenenfabriek in het Portugese Porto. "Het begin was moeilijk, want je moet alles zelf uitvinden. Gelukkig valt er veel op het internet te achterhalen en m’n vader heeft me geholpen bij de berekeningen. Het is mooi dat mijn ouders achter me staan. 'Je moet doen waar je passie ligt', hebben ze altijd gezegd. Dat geeft je veel vertrouwen."

De naam voor z’n schoenenmerk had Versteegen gauw gevonden: Diversity Paris. "Dat zat snel in m'n hoofd. Diversity staat natuurlijk voor de variatie die ik met m'n sneakers wil bereiken. En de modestad Parijs geeft me veel inspiratie." Nadat zijn ontwerp klaar was, wist de jonge Borculoër connecties in de Amsterdamse schoenenwereld geïnteresseerd te krijgen. "Die zeiden vrijwel meteen: 'Dat is een leuk idee.' Ze verwezen me door naar Portugal. Daar waren ze ook enthousiast toen ik m’n creatie opstuurde. Dan wordt er een prototype gemaakt en hierop volgen weer aanpassingen. Dat leidt tot een sample en vervolgens gaat het ontwerp in de productie. Ik ben ook een weekeinde naar Porto geweest. Heel leuk. Dan overleg je in het Engels en soms met handen en voeten..."

Handgemaakt

Hij wilde van meet af aan iets exclusiefs: handgemaakte sneakers in twee kleuren, zwart en bordeauxrood, in een oplage van 100 exemplaren. "Dat maakt het ook zo apart. De duurste materialen uit Italië zijn gebruikt. De hele schoen is van nubuckleer vervaardigd. Aan de zijkanten zit een python-detaillering. Normaal gesproken levert de fabriek niet zulke kleine aantallen en moet je er minimaal 300 afnemen. Maar door goede afspraken is mij dat wel gelukt. Ik heb moeten beloven dat ik de volgende collecties eveneens bij hem laat vervaardigen."

Versteegen is al volop bezig met zijn zomercollectie. "De eerste bestellingen van het Diversity Paris-model 01 zijn al afgeleverd. Veel in Nederland, maar ook in de VS, Oekraïne en Zweden."