Nieuws Radio

Horecaondernemer en vader van zieke Pleun Koos Janssen maakt indruk met regenboogijsjes-actie

De Ondernemer Live XL stond dinsdag bol van de inspirerende ondernemersverhalen. Toch maakte het verhaal over een regenboogijsje by far de meeste indruk. Koos Janssen is horecaondernemer, maar vooral vader van Pleun (8). Ze lijdt aan de ziekte van Batten, een zeldzame stofwisselingsziekte met dodelijke afloop die nog niet te behandelen is. Om daar awareness voor te creëren, brachten vader en dochter samen Pleun's Regenboogijsje op de markt.

Van onze redactie 14 juli 2022

Koos janssen regenboogijsjes pleun batten

Koos Janssen, de vader van Pleun en horecaondernemer. Foto: Ruud Voest

,,Tot haar vijfde levensjaar lag de wereld aan Pleun haar voeten ”, vertelt Janssen in gesprek met De Ondernemer Live XL-presentator Remy Gieling. ,,Inmiddels zijn we drie jaar verder en wordt ze volledig gesloopt door deze ziekte. Ze heeft epilepsie, is blind, zal straks niet meer zelf kunnen eten en drinken en bedlegerig worden. Naar verwachting worden kinderen met deze ziekte slechts 15 tot 25 jaar oud.”

Wat kun je op zo’n moment als ouder voor je kind betekenen, vroegen Janssen en zijn vrouw Evelien zich af toen Pleun in 2019 werd gediagnostiseerd met de ziekte van Batten. Awareness creëren, luidde het antwoord. ,,En dat kunnen we doen met behulp van ijsprofessor Matthijs Maassen. Voor Meadow (de horecazaak van Janssen, red.) maakt hij ijs met de hand. Maassen vroeg Pleun of ze het leuk vond om samen een ijsje te ontwerpen en dat werd het regenboogijsje.”

"Tot haar vijfde levensjaar lag de wereld aan Pleun haar voeten. Inmiddels zijn we drie jaar verder en wordt ze volledig gesloopt door deze ziekte"

Janssen zette aparte stichting op voor Pleun

Pleun's Regenboogijsje wordt inmiddels in restaurants, maar ook op festivals verkocht. Er zijn zelfs bedrijven die een partij bij Janssen opkopen om het personeel iets lekkers te kunnen bieden. ,,50 cent van ieder verkocht ijsje gaat naar het goede doel. Dat zijn er twee. Stichting Beat Batten, dat onderzoek doet om behandeling en een medicijn te ontwikkelen, en Stichting voor Pleun. Deze hebben we zelf opgezet om leuke dingen met onze dochter te kunnen doen, aanpassingen in huis te kunnen bekostigen en hopelijk in de toekomst een behandeling is Amerika mee te betalen", aldus Janssen.

Tijdens De Ondernemer Live XL reageert co-host Bas Smit als mede-ondernemer en vooral ook als vader. In de video hieronder hoor je tevens waar Janssen de kracht vandaan haalt om een dergelijk initiatief voor zijn dochter op te zetten en waarom niet het inzamelen van geld, maar juist het creëren van awareness van de ziekte zo belangrijk is. Fragment met Janssen is te zien vanaf 20:54.

&t=1313s

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws