Nieuws Mobiliteit

Jonge ondernemer Dani (21) komt naar de klant toe in zijn mobiele kapsalon

De mobiele kapsalon waait langzaam over vanuit Londen. In het Groene Hart is Dani Brussen (21) de eerste met een rijdende kapperszaak. ,,We gaan dit straks heel veel zien”, voorspelt hij.

Jan Bogaards (AD) 9 juni 2022

Dani Brussen barber on wheels stoel

Barbier op wielen Dani Brussen neemt buurman Mark even onder handen in zijn nieuwe rijdende kapsalon. Foto: Merel Klijzing

,,Al sta je middenin een bos en denk je: mijn haren moeten nog geknipt worden. Ik kom er gewoon aan, hoor!” zegt de jonge twintiger tegen het AD. Hij werkte hiervoor bij een kapsalon en een barbershop, maar bij laatstgenoemde werd zijn contract niet verlengd. ,,Omdat ik meer uren wilde werken. In de kapperswereld is het moeilijk om in loondienst te komen. Het zijn bijna allemaal zzp’ers die aan een soort stoelhuur doen.”

De Leimuidenaar besloot dus ook zelfstandig te worden. Maar een pandje huren kost een hoop centen. ,,Om elke maand hoge huur op te moeten hoesten, loop je leeg. Ik wist dus niet zo goed waar ik naartoe wilde. Toen ik een vriend aan het knippen was, kwam hij met het idee om een mobiele kapsalon te beginnen. En nu is-ie er: een grote bus van zes meter lang. Nog steeds een behoorlijke investering. Het is wel spannend om al je spaargeld, plus een kleine lening en een beetje hulp van je ouders, in een keer tegen de plinten te gooien.”

''Naast dat ik dus naar je toe kom, ligt niet meteen je hele huis vol met haren. Dat is voor de mensen fijn, maar ook voor mij''

Dani Brussen, rijdende kapper

in Londen rijden er al een heleboel barbiers in de rondte

,,Maar als je ergens geen vertrouwen in hebt, doe je zoiets niet. Ik denk echt dat dit een succes wordt”, vervolgt Brussen. ,,Na de kapsalons en thuiskappers, is de rijdende barbier iets wat je straks heel veel gaat zien. In Nederland zijn er pas vijf of zes. Maar in Londen rijden er al een heleboel in de rondte.”

De bus heeft eigenlijk alles wat je verwacht bij een kapper. Mooie ledverlichting, een tv, bank, koffiezetapparaat, wasbak. Maar wat maakt dat mensen een rijdende kapsalon moeten gaan verkiezen boven een huiskapper? Volgens Brussen heeft het wel een aantal voordelen. ,,Naast dat ik dus naar je toe kom, ligt niet meteen je hele huis vol met haren. Dat is voor de mensen fijn, maar ook voor mij. Ik heb mijn vaste stoelen, mijn eigen licht. De werkomstandigheden zijn dus altijd hetzelfde. In zo’n bus ben je helemaal één op één. Het is menselijker, wat minder zakelijk”, somt hij op.

Lees ook: Nog geen maand geleden had Olena een kapsalon in Kiev, nu punt ze Nederlanders bij

'Kapper worden? Nee, dat had mij echt nog nooit interessant geleken'

Dat Brussen nu al een eigen zaak zou beginnen, had hij nooit achter zichzelf gezocht. ,,Ik was vijftien jaar en haalde mijn kaderdiploma. Ik had werkelijk geen idee wat ik moest doen en koos voor de opleiding facilitair medewerker. Puur omdat het breed was en ik het in een jaar kon afronden, maar op mijn zestiende wist ik nog steeds niet wat ik wilde. Kapper worden? Nee, dat had mij echt nog nooit interessant geleken. Totdat ik werd geknipt. Ik was altijd wel met mijn haar bezig. IJdel, het moest op elk moment goed zitten. De kapper vroeg: is dit niet iets voor jou? Toen dacht ik, waarom niet? Ik heb de kappersopleiding gevolgd en barbiercursussen gedaan.”

Dani Brussen in zijn kappersbus. Foto: Merel Klijzing

Dat hij meer uren wilde maken terwijl dat niet mogelijk was, heeft hem het zetje gegeven om voor zichzelf te beginnen. ,,Ik heb veel gespaard de afgelopen jaren. Dat dat nu weg is, maakt mij soms zenuwachtig. Het is voor ondernemers altijd de vraag of iets gaat lopen. Maar ik geloof hier gewoon heel erg in.”

Kapper ziet dat mensen steeds vaker in de avonduren geknipt willen worden

Het betekent ook dat Brussen waarschijnlijk afscheid moet nemen van vrije avondjes. Hij ziet dat mensen steeds vaker in de avonduren geknipt willen worden. ,,Tegenwoordig is iedereen alleen maar druk. In de ochtend of middag hebben ze geen tijd voor luxe-dingetjes. Dat is een voordeel voor mij: ze kunnen mij bellen en ik kom eraan. En zij hoeven de deur niet uit. Ik kan niet wachten om straks voor het eerst die nieuwe bus te starten en lekker aan de gang te gaan.”

Lees ook: Voor corona was deze kapper schuldeloos, nu heeft ze 88.000 euro schuld

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws