Nieuws Mobiliteit

Laadpalenbedrijf Opcharge haalt recordfinanciering van 32 miljoen op

Opcharge, de leverancier voor laadoplossingen voor de publieke en semi-publieke markt, heeft zich verzekerd van een investering van 32 miljoen euro. Het Brabantse bedrijf werkte hiervoor samen met het corporate finance-team van IBS Capital Allies.

Van onze redactie 28 juni 2023

Laadoplossingen opcharge auto laadpaal

Foto: Opcharge

De transactie is de grootste investering die ooit in Nederland is opgehaald door een onafhankelijke laadpalenexploitant. Cyriel van Bree, ceo en partner van Opcharge: ,,Zowel het aandeel volledig elektrische auto’s als plug-in hybrides op de Nederlandse weg groeit snel. Onder meer verbeterde technologie, het grote aanbod en kortere levertijden zorgen voor deze belangrijke ontwikkeling in de energietransitie. Nederland loopt nu tegen een grote uitdaging aan, namelijk de beschikbaarheid van laadpalen voor al deze auto’s. Dankzij deze opgehaalde financiering kunnen we onze ambitieuze groeistrategie verder versnellen en zo helpen aan deze vraag te voldoen.”

Opcharge richt zich op gemeenten, woningcorporaties, bedrijven en verenigingen

Volgens het Klimaatakkoord moeten alle nieuwe auto’s die vanaf 2030 in Nederland worden verkocht uitstootvrij zijn. In dat jaar zullen er naar schatting tweeënhalf miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden en hiervoor zijn ongeveer een miljoen openbare laadpunten nodig. Van Bree: ,,We staan voor een enorme uitdaging om dit te realiseren. Mijn ervaring is dat de welwillendheid groot is, maar dat bij veel partijen de kennis voor het opzetten van een goede infrastructuur van laadpalen ontbreekt.”

Opcharge richt zich op gemeenten, woningcorporaties, bedrijven en verenigingen. Het bedrijf onderscheidt zich door vanaf het allereerste begin als een partner met deze partijen mee te denken. ,,Het gaat dan om locaties van de laadpalen, maar bijvoorbeeld ook over de gevolgen voor de verkeersstromen, ontwikkelingen op het gebied van het opwekken en opslaan van groene energie, evenals praktische zaken als het verwachte onderhoud. Daarnaast kunnen wij de financiering voor onze rekening nemen waardoor er geen beletsel is om deze belangrijke voorziening te realiseren”, vervolgt Van Bree.

''We hebben de eerste laadpalen geplaatst in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en we hebben vergevorderde plannen om actief te worden op de Belgische, Franse en Spaanse markt''

Cyriel van Bree, ceo en partner Opcharge (foto onder)

De kapitaalinjectie van 32 miljoen euro is bijeengebracht door drie Nederlandse financiers: grootaandeelhouder Ramphastos Investments, ASN Bank en door Aegon Asset Management beheerde investeringsvehikels (waarbij de investering door deze investeringsvehikels mede mogelijk wordt gemaakt door het Europees Investeringsfonds met steun van de Europese Unie).

Diedrik Oost, Principal bij Ramphastos Investments: ,,Toen wij ruim een jaar geleden in Opcharge investeerden hebben we samen met het management een ambitieuze groeistrategie ingezet. De nu afgesloten financiering laat zien dat deze strategie de juiste is en stelt Opcharge in staat om nog sneller te groeien, zowel in Nederland als daarbuiten.” Van Bree: ,,We hebben de eerste laadpalen geplaatst in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en we hebben vergevorderde plannen om actief te worden op de Belgische, Franse en Spaanse markt. Onze ambitie is om tot 2030 75.000 laadpunten aan te sluiten, waarvan zeker de helft buiten Nederland.”

Lees ook: Startup Soolutions werft kapitaal voor groeimarkt thuisladers elektrische auto’s

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws