Nieuws Mobiliteit

Nieuwe regels fiets van de zaak leiden tot stijgende verkoop snelle e-bikes

De speed pedelecs, elektrische fietsen die snelheden tot wel 45 kilometer per uur kunnen bereiken, worden steeds populairder. Volgens zakelijk dienstverlener VWE Automotive is de verkoop van de nieuwe fietsen vorig jaar met bijna een derde gestegen.

Van onze redactie 26 juni 2020

Vanmoof ebike verkoop verder

Een 'bike doctor' aan het werk met elektrische fietsen van het bedrijf VanMoof. Foto: Koen van Weel/ANP

In de eerste vijf maanden van dit jaar is sprake van een nog sterkere groei, geholpen ook door de coronacrisis. Tot en met mei dit jaar werden 2.086 nieuwe speed pedelecs verkocht. Dat zijn er 567 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, wat neerkomt op een groei van 37 procent. Volgens VWE is een belangrijke reden achter de toename de nieuwe regels voor een fiets van de zaak.

Meest populaire merken en type

  • Marktleider bij speed pedelecs is Stromer. Het Zwitserse merk verkocht zowel vorig als dit jaar ruim het dubbele van enig ander merk. Verkopen van Gazelle zijn dit jaar meer dan verdrievoudigd. Daarmee stijgt het naar de tweede plaats, ten koste van Riese & Müller. Ook Qwic groeit sterk.
  • Ondanks de sterke groei van deze markt zijn er ook merken die dit jaar minder verkochten; met name Evo, Specialized, Flyer en Giant.
  • Het meest verkochte type speed pedelec is dit jaar de Stromer ST1 X. Vorig jaar was dit ook al de marktleider. Dit jaar zijn verkopen van dit type meer dan verdubbeld. Eén op de zes verkochte speed pedelecs is van dit type.

Afzet aan bedrijven stijgt

Tegen een bijtelling van zeven procent van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruikmaken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec of andere fiets. Dit heeft volgens VWE effect op de verkopen. De afzet aan bedrijven steeg namelijk met 50 procent. Het percentage zakelijke kopers ligt op 15 procent van het totaal.

Verder zorgt ook de coronacrisis ervoor dat mensen een snelle fiets aanschaffen, omdat mensen het openbaar vervoer liever vermijden.

Lees ook: Zakelijke lease maakt e-bike twoseater doppio nog gewilder

Zuid-Holland aan kop

In Zuid-Holland worden het meeste speed pedelecs verkocht. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er al 358; de helft meer dan vorig jaar. De groei blijkt het sterkste in de landelijke provincies. In Friesland zijn verkopen dit jaar verdubbeld, in Zeeland bedroeg de groei maar liefst 139 procent. De plaats waar de meeste speed pedelecs worden verkocht is nog steeds Amsterdam; 60 fietsen dit jaar en dat is minder dan de 69 die er in de eerste vijf maanden van 2019 werden verkocht.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.