Nieuws Mobiliteit

Zo werd deze ondernemer miljonair met auto's poetsen (en renoveren)

Hij begon als kind met het wassen van de auto’s van familieleden, maar inmiddels komen er bij Rick van Stippent wel 150 aanvragen voor het renoveren van auto’s per dag binnen. De afgelopen jaren heeft hij Stipt Polish Point in Vught uitgebouwd tot een bijzonder goedlopend bedrijf. En ondertussen werkt hij ook aan zijn eigen bekendheid.

Roel Kuilder en Anouk van Veldhuizen 28 maart 2022

Rick van Stippent met een fabrieksnieuwe Ferrari Testarossa jan zandee

Rick van Stippent achter een ‘fabrieksnieuwe’ Ferrari Testarossa. Foto: Jan Zandee

,,Deze heb ik deze week gekocht. ‘Special treatment‘”, zegt Van Stippent met een grijns tegen het AD, terwijl hij in de werkplaats van Stipt Polish Point bij een glimmende Bentley staat. Een aanwinst voor zijn privéverzameling bestaande uit zo'n vijftig auto's van een Lamborghini Aventador tot een Opel Vectra. Nee, Van Stippent mag dan nog ‘maar’ 29 jaar zijn, slecht gaat het niet met hem. ,,Ik hoef niet meer te werken, maar verder wil ik eigenlijk weinig in het artikel zien over mijn financiën. Oké?”

Met het schoonmaken van auto’s van familieleden verdiende hij al vroeg zijn eigen geld. Naar eigen zeggen werkte hij vanaf zijn twaalfde al ‘kneiterhard’, maar op zijn zestiende begon hij professioneel met Rick’s Car Cleaning. Dat werd dan weer Stipt Cleaning en de afgelopen jaren timmerde hij echt aan de weg met Stipt Polish Point en heeft hij ook nog Stipt Polish Point Shop, met zo’n 35 verkooppunten in Nederland, waar je autoproducten kan kopen.

Lees ook: Hoe ParkBee van een kostenpost een verdienmodel maakt

Stipt Polish Point heeft eigen YouTube-kanaal

Inmiddels heeft Van Stippent ruim twintig man in dienst en doet het bedrijf véél meer dan schoonmaken alleen. Hij zorgt ervoor dat auto’s ‘fabrieksnieuw’ zijn: een door Van Stippent zelfverzonnen woord en wat hem betreft in de toekomst een begrip in de autowereld. ,,De overtreffende trap van showroomklaar. Auto’s gaan hier weg zoals ze in de fabriek van de band rollen. Per dag krijgen wij 150 aanvragen voor een renovatie”, zegt hij. Van Stippent maakt een vergelijking. ,,Als je René Froger wil horen, dan kun je voor een tientje een abonnement op Spotify nemen en er onbeperkt naar luisteren. Leuk, maar je kan ook voor 20.000 euro hem echt in huis halen en laten optreden. Zo moet je onze werkzaamheden ook zien.”

Die werkzaamheden kan je ook letterlijk zien. Stipt Polish Point heeft namelijk een eigen YouTube-kanaal en de filmpjes die daarop staan, zijn ook op Facebook te zien. Van het renoveren van een Mercedes SL450 of een Opel Kadett tot het weggeven van een fabrieksnieuwe Opel OPC en het nabouwen van de Chevrolet van Johnnie Flodder. Van maandag tot en met woensdag loopt er een cameraman rond bij het bedrijf om filmpjes te maken. Van Stippent: ,,Ik bedenk, presenteer en monteer de filmpjes wel zelf. Het moet goed zijn.”

"Als je René Froger wil horen, dan kun je voor een tientje een abonnement op Spotify nemen. Leuk, maar je kan ook voor 20.000 euro hem in huis halen. Zo moet je onze werkzaamheden ook zien"

Rick van Stippent van Stipt Polish Point

Rick kan niet echt op zijn handen zitten

Van Stippent is zelfverzekerd, weet en doet wat hij wil, laat graag zien dat hij het goed heeft en wil daarnaast alles controleren waar hij vat op kan hebben. ,,Ik heb net drie nieuwe managers aangetrokken, maar ik controleer alles nog. Van de inkoop tot voorraadbeheer. En ik zit om twee uur 's nachts nog vaak genoeg thuis achter de computer advertenties te beheren. Ik kan thuis op de bank zitten, maar wat moet ik dan doen? Niks? Nee, geen optie.”

Eigenlijk is niks doen nooit een optie geweest voor de inwoner van Heusden. Al van jongs af aan is hij geobsedeerd door auto's en het schoonmaken ervan. ,,Als ik met mijn ouders ergens op visite ging, dan kon ik niet stilzitten. Mijn vader gaf dan de sleutel van de auto aan mij en dan ging ik de auto ondertussen schoonmaken.”

Stipt Polish Point is uit jasje gegroeid en gaat verhuizen

Hij bedient een specifiek publiek. Autoliefhebbers kunnen via zijn kanaal zich verlekkeren aan de mooiste en meest bijzondere auto's en krijgen er ondertussen allerlei tips bij die ze in hun voordeel kunnen gebruiken. Het levert hem ook bekendheid op. ,,Er zijn zaterdagen bij dat hier busjes met mensen langskomen die een kijkje willen nemen. En ik kan niet meer rustig ergens op een terrasje zitten of een broek kopen. Er is altijd iemand die mij herkent. Maar goed, daar kies ik ook voor, dus daar neem ik de tijd voor.”

Het moge duidelijk zijn: Van Stippent is een druk baasje. Te druk misschien? ,,Mijn vader zei wel laatst tegen mij: ‘Rick, ga nou eens genieten. Stop er nou gewoon mee.’ Maar dat wil ik nog niet", zegt hij. Van Stippent heeft namelijk nog grootse plannen. Stipt Polish Point gaat dit jaar nog verhuizen uit Vught naar Best. In Vught is het bedrijf in de afgelopen vijf jaar uit het jasje gegroeid. Langs de A2 trekt het in een gebouw waar de verzameling aan auto's van Van Stippent te zien zal zijn en waar je ook kan rijden. ,,Het is voor mensen wandelen in de wereld van fabrieksnieuwe auto's. Een soort Charlie and The Chocolate Factory, maar dan voor auto's.”

Miljonair Rick crasht met zijn Lamborghini op A28: ‘Ongelooflijk dat we nog leven’

Op weg naar motorcircuit Assen

Rick van Stippent was onderweg naar motorcircuit Assen, in zijn peperdure sportwagen die daar tentoongesteld zou worden. Maar het liep helemaal anders voor de 29-jarige miljonair: op de A28 ter hoogte van De Lichtmis draaide zijn wagen keihard de vangrail in. ,,Ik ben nog steeds in shock”, vertelt de Brabander. ,,Ik zat achter het stuur, een van mijn allerbeste vrienden in de bijrijdersstoel... het was ontzettend heftig.” Volgens Rick werd het ongeluk veroorzaakt door een hobbel in de weg: ,,Vlak daarna hoorden we iets breken.” De Lamborghini draaide wild in het rond en kwam uiteindelijk tot stilstand in de vangrail. Niet veel later vulden rookwolken de wagen.

Dat zijn auto van het asfalt raakte waar andere weggebruikers doorreden, lijkt voor Rick geen groot mysterie. ,,De Lamborghini is nét wat gevoeliger dan de gemiddelde wagen op de Nederlandse weg.” Dat heeft volgens hem te maken met meerdere zaken. ,,Deze ‘Lambo’ heeft 700 pk en achterwielaandrijving. Bovendien is de gewichtsverdeling anders dan bij de meeste auto’s, omdat de motor achterin zit.” En Rik kan het weten, want de autoliefhebber runt een succesvol bedrijf in Vught waar wagens gerenoveerd worden.

Zijn eigen wagen, met een prijskaartje van ruim 511.000 euro, ligt volledig in puin. ,,Maar ik ben all-risk verzekerd, dus dat zal wel goed komen”, vermoedt Rik.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws