Nieuws Niet te kisten
'Het festivalseizoen is over. We kochten een Britse dubbeldekker en gaan rondreizen organiseren'
En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. In aflevering 1: van festivals organiseren naar rondreizen met een... Britse dubbeldekker.
Het team van La Karavana (v.l.n.r): Saskia en Jolisa van Leeuwen en Lisa de Bree. Vanwege de anderhalvemeter-regel ontbreekt Eileen Helfferich op de foto.
Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.
Wat doe je als alle opdrachten als festivalproducer opeens wegvallen door de gevolgen van de coronacrisis? Dan doe je wat je altijd al wilde doen en koop je een Engelse dubbeldekker om er een rijdend hostel van te maken. Dat is wat Eileen Helfferich, Lisa de Bree en Jolisa en Saskia van Leeuwen dachten toen de evenementenbranche op z’n gat kwam te liggen.
,,Drie van ons komen uit de evenementenbranche en die stortte in maart dus volledig in”, vertelt Jolisa, medeoprichter van het Leidse La Karavana. ,,We liepen al een tijdje langer rond met het idee om iets anders te gaan doen, zijn allemaal graag onderweg en op reis en hadden al eens naar zo'n echte Britse dubbeldekker gekeken. Toen de crisis uitbrak, kwam er via Marktplaats per toeval zo’n bus op ons pad.”
Lees ook: Roland Heerkens (71) opent in coronatijd tientallen sportwinkels: ‘Iedereen vraagt wat ons bezielt’
Een gouden kans, wisten ze. Jolisa: ,,We stonden volledig stil in onze eigen branche en dus waren er ook geen inkomsten. Dat betekende dat we met zo’n dubbeldekker wel een risico zouden nemen, aan de andere kant bedachten we ons dat het nu of nooit was. We besloten ervoor te gaan.”
Project Dubbeldekker: budget 20.000 euro
En dus werd de gigantische bus voor 7000 euro binnengehaald, voor 3000 euro gerepareerd en lopen de kosten voor het verbouwen ervan intussen gestaag verder op. Bovenin komen negen slaapplaatsen en beneden komt een keuken, zithoek en badkamer. Het moet in totaal 20.000 euro gaan kosten. Wie Jolisa hoort vertellen over het project, komt direct tot de conclusie dat hun nieuwe ondernemerskeuze een droomverhaal is.
"Het biedt ons de kans iets te doen waarvoor we anders nooit de tijd zouden hebben"
Achteruit kijken naar het vorige werk is er dan ook niet meer bij. ,,Het is de bedoeling dat we in maart 2021 met de eerste reizigers op pad gaan. In een trip van maximaal zes dagen gaan we Europa in. Dat kan Scandinavië zijn, maar ook Zuid- of Oost-Europa. Weg van de grote steden en de natuur in. We gaan mountainbiken, klimmen, surfen en allerlei andere buitensporten beoefenen.”
'We halen het positieve uit deze coronacrisis'
,,Nee, ervaring met het verbouwen van een bus hebben we niet. Toch hebben we veel hulp en zijn we tot de ontdekking gekomen dat je zelf meer kunt dan je denkt. En nee, een rijbewijs met code 95 hebben we ook niet, maar die gaan we alle vier halen. Het is de bedoeling dat er telkens twee van ons mee gaan op reis. Inderdaad, dit alles is een enorme omslag als je kijkt waar we vandaan komen. Het klinkt gek, maar we halen het positieve uit deze coronacrisis. La Karavana biedt ons de kans iets te doen waarvoor we anders nooit de tijd zouden hebben.”