Nieuws Niet te kisten
Coronacrisis gijzelt kunsthistorica, maar laat wel een droom uitkomen
En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: kunsthistorica Muriel de Beer.
Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn door Nadja Willems de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd. Die laten telkens op een originele manier zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit. Coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.
Ze stond midden in het Van Gogh Museum toen een suppoost Muriel de Beer vertelde dat zij en haar groep het pand moesten verlaten. En wel direct. Dit als gevolg van de coronamaatregelen die vlak daarvoor waren afgekondigd. Kunsthistorica De Beer wist werkelijk niet wat ze meemaakte. Hoewel haar dit in eerste instantie een beklemmend gevoel gaf, zorgde het later echter wel voor de ruimte die ze nodig had om een droom te vervullen.
Lees ook: Oprichter dagbesteding panikeert niet en brengt familie weer bij elkaar
,,Toen die suppoost dat tegen me zei en mijn groep naar buiten ging, ben ik snel nog even naar De Aardappeleters gelopen. Dit was hét moment om het even helemaal in mijn eentje te kunnen aanschouwen. Niet wetende dat dit voorlopig ook de laatste keer zou zijn dat ik überhaupt een schilderij van dichtbij in me op kon nemen. Ik ben al 28 jaar zzp’er, maar dit heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt. Ik hou van mijn werk en dat kan ik nu niet uitvoeren. Ik vind het vreselijk.”
Goed nieuws van de opdrachtgevers
De Utrechtse ondernemer, die ook stadswandelingen door haar woonplaats verzorgt, vertelt dat ze een paar nachten slecht heeft geslapen omdat ze niet langer kon doen waar ze zoveel van houdt en daarnaast ook flink wat omzet mis zou lopen. Tot haar opluchting kwamen haar opdrachtgevers al snel met het bericht dat zij evengoed 75 procent van de vergoeding voor de misgelopen lezingen en rondleidingen zou krijgen.
"Ik heb er altijd al van gedroomd om een cursusreeks samen te stellen over vrouwelijke kunstenaars"
,,Uiteindelijk heb ik qua omzet niet of nauwelijks ingeleverd omdat ik via Zoom (online platform voor videocalls, red.) presentaties ben gaan geven. Dan maak ik powerpointpresentaties en daarbij spreek ik dan van alles in."
Vleugels om werk zo goed mogelijk te doen
,,Het is mooi dat het kan hoor, maar ik hoop toch echt niet dat dit de toekomst is. Mensen horen gewoon écht met kunst in aanraking te komen. Het moet je vermaken. Het moet je verwarren. En als dat gebeurt, wil ik er van alles over vertellen. Mensen aan het lachen maken, want dat geeft mij vleugels om mijn werk zo goed mogelijk te doen.”
Lees ook: Toxink Tattoo: van tatoeëren naar schoenen pimpen voor de zorg
Wie De Beer hoort praten, voelt aan alles dat haar kunsthart bloedt. Toch is er ook nog ruimte voor positivisme. ,,Ik heb er altijd al van gedroomd om een cursusreeks samen te stellen over vrouwelijke kunstenaars. Daar kwam ik door mijn andere werkzaamheden alleen nooit aan toe. Het is een megaklus, maar door de coronacrisis heb ik er nu wel de tijd voor. Het is een lichtpuntje voor me. En ondertussen ga ik er gewoon vanuit dat alles op den duur wel weer goedkomt.”