Nieuws Niet te kisten

Hoe crisis Ivar Camps een kans biedt om limoncello op de markt te brengen

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: limoncellomaker Ivar Camps.

Eduard Voorn | Foto: Nadja Willems 8 september 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

Het oprichten van een bedrijf is nou niet bepaald het eerste waar je aan denkt in tijden van crisis. Ivar Camps dacht daar echter anders over en besloot iets te doen wat hij al een tijdje in gedachten had, namelijk zijn eigen limoncello in de markt te zetten. Er zijn inmiddels al honderden flessen ‘Campsello’ verkocht.

Langer op de plank dan gewenst

‘Wat worden je persoonlijke doelen voor 2020’, vraagt een goede vriend van Camps aan hem tijdens oudejaarsavond 2019. ‘Om mijn eigen limoncello te maken, maar dan professioneler’, antwoord hij. Omdat de inwoner van Vleuten zijn inkomen verdient als marketeer en daar dus een groot gedeelte van zijn tijd voor nodig heeft, blijft zijn plan echter langer op de plank liggen dan gewenst. Totdat in maart de crisis uitbreekt en hij zich direct beseft dat dit hét moment is om actie te ondernemen.

Lees ook: Oprichter dagbesteding panikeert niet en brengt familie weer bij elkaar

Het is een oude Italiaanse vrouw die Camps tijdens een vakantie verliefd maakt op deze likeur. ,,We waren in Italië en verbleven in een soort Bed & Breakfast. In de keuken stond een omaatje werkelijk zalig voor ons te koken, maar zij maakte dus ook limoncello. Na het avondeten kregen we dan een glaasje en op de laatste avond kreeg ik van haar dochter een papiertje in mijn handen gedrukt met daarop het recept.”

Camps' limoncello valt in de smaak

Eenmaal terug in Nederland slaagt Camps erin om dit recept te verbeteren. Hij scoort opvallend goed tijdens een blindproeverij met tien andere limoncello’s en zelfs distilleerderij Weduwe Joustra (bekend van Beerenburg) uit Sneek raakt onder de indruk van de likeur van zijn hand.

Begin juli rijdt hij dan ook naar Friesland om 160 citroenen te schillen in de ijssalon van zijn goede zakenrelatie Theo van Wamel. ,,Vervolgens hebben we die schillen in de alcohol gelegd en de vaten na zeven weken naar Weduwe Joustra gebracht. Daar hebben we 110 flessen gebotteld en die zijn inmiddels allemaal via social media verkocht.”

"Na het avondeten kregen we dan een glaasje en op de laatste avond kreeg ik van haar dochter een papiertje in mijn handen gedrukt met daarop het recept"

Ivar Camps, limoncellomaker

De aanleiding voor Camps om hier in zakelijk opzicht echt iets van te maken, komt van een berichtje van Steve Sibson van Weduwe Joustra. ‘Ivar, dit is goddelijk spul’, stond erin. ‘We moeten kijken of we dit jaar nog duizend flessen kunnen doen.’ Camps: ,,Naar duizend is een flinke stap, dus we zullen het risico met z’n drieën (Camps, Sibson en Wamel, red.) moeten dragen.”

Opzetten van landelijk distributiekanaal

,,Het wordt belangrijk dat we alles goed vastleggen. In het verleden leerde ik als eens dat het ook goed is om klein te beginnen, dus met honderd flessen. Nu ben ik aan het uitzoeken hoe we alles gaan organiseren, want het gaat om het behouden van de kwaliteit en niet de kwantiteit. Hopelijk lukt het ons dan uiteindelijk om een landelijk distributiekanaal op te zetten via speciaalzaken en goede restaurants.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.