Nieuws Niet te kisten
Druk op theater neemt toe, Oscar van Schijndel houdt vertrouwen
En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: Oscar van Schijndel die 'zijn' theater hoopt te redden.
Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.
Oscar van Schijndel is directeur van het Veur Theater in Leidschendam en staat voor de uitdaging om de deuren van zijn geliefde plek zo lang mogelijk open te houden. Er wordt aangestuurd op een samenwerking met een naburig theater, maar corona bemoeilijkt dat traject. Ondertussen staat er voor Van Schijndel en zijn compagnons ook nog een eetcafé op het spel.
Actie ondernomen uit liefde voor theater
,,Eigenlijk zou dit theater haar deuren zeven jaar geleden al sluiten”, legt Van Schijndel uit. ,,Er was te weinig subsidie. Omdat mijn twee compagnons en ik er zo aan verbonden zijn, besloten wij met eigen middelen de schouders eronder te zetten. Dat ging lang goed, totdat de onderhoudskosten en vergelijkbare zaken ons eigenlijk teveel werden. Net zoals het aantal uren dat we erin moesten steken.”
Lees ook: Standbouwbedrijf 'heeft geen beurshal nodig' om creatief te blijven tijdens coronacrisis
Met Theater Ludens in Voorburg op steenworp afstand, telt de gemeente Leidschendam-Voorburg twee theaters en dus heeft de gemeentelijke politiek besloten dat er een fusie moet komen. ,,Er wordt dan budget vrijgemaakt voor één organisatie. We waren net met Ludens aan het kijken hoe we dat zouden gaan inrichten en toen kwam de coronacrisis.”
Luchtkastelen bouwen door onzekere toekomst
,,Dan kun je wel over een begroting gaan praten, maar in deze tijd is het dan net alsof je een luchtkasteel aan het bouwen bent. Met alle corona-aanpassingen van dien kan het theater nu nog even blijven draaien. Vooral door de steun van de overheid en de aanvulling die de gemeente daar nu nog op geeft. Toch vind ik het moeilijk om iets positiefs over de toekomst te moeten zeggen.”
"We kunnen daar niet eindeloos vrijwillig aan de slag blijven. Hoe graag we het ook zouden willen"
En dat is nog niet alles. De drie ondernemers zijn bestuursleden van de theaterstichting, maar hebben ook een vennootschap waarin twee horecabedrijven zitten. Eentje binnen het theater dat vooral draait op pubquizzen, feesten en partijen en eentje in de vorm van een eetcafé. Ook deze wordt niet gespaard in de huidige crisis.
Succesvol geschakeld met thuisbezorging
,,Daar zagen we de omzet eveneens in één klap in elkaar storten. Gelukkig konden we daar wel meteen schakelen door eten te gaan bezorgen. Het aantal online bestellingen ontplofte daadwerkelijk. Hoewel die nu helaas weer teruglopen, weten we wel dat we ook na de crisis doorgaan met thuisbezorgen. Het bevalt erg goed. We zijn nog altijd een gezond horecabedrijf, maar dit moet natuurlijk niet te lang gaan duren.”
Lees ook: Deze interieurarchitecten bestrijden het coronavirus met een dubbele agenda
,,Hetzelfde geldt voor de theaterkant. Er wordt maar geen knoop doorgehakt over de toekomst. We kunnen daar niet eindeloos vrijwillig aan de slag blijven. Hoe graag we het ook zouden willen. Of ik mij serieus zorgen maak? Nee. Persoonlijk was ik geen groot fan van de samenvoeging met Theater Ludens. Ik besef me alleen wel dat deze er moet komen en ik hou er vertrouwen in dat dit ook gaat gebeuren.”