Nieuws Niet te kisten

Streep door Stadswandelingen Utrecht zorgt voor nieuw kleurboek op de markt

En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Ditmaal: Stadswandelingen Utrecht.

Robbert Daalder 16 augustus 2020

Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd door Nadja Willems, die telkens op een originele manier laten zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit: coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.

,,Ik zou in maart mijn eerste lustrum vieren en was al van alles aan het bedenken om daar leuk mee uit te pakken. Tot dat de crisis uitbrak…” Willemijn Bánki is zelfstandig stadsgids in Utrecht, was naar eigen zeggen redelijk succesvol en is in de afgelopen maanden flink op de proef gesteld. ,,In de eerste maand van de crisis heb ik vooral lamlendig op de bank gezeten.”

Streep door opdracht voor dertig wandelingen

Iets dat mede veroorzaakt werd door een mooie opdracht die van het ene op het andere moment compleet in het water viel. ,,Van een groot Amerikaans bedrijf kreeg ik de opdracht om dertig wandelingen door Utrecht te organiseren. Ja, het was echt even schrikken toen alles werd afgezegd. Toch ben ik na die lamlendige maand weer naar buiten gegaan om foto’s en tekeningen van de stad te maken. Gewoon omdat ik dat leuk vindt. Over die tekeningen zeiden echter veel mensen dat ik daar iets mee moest doen.”

Lees ook: Webdesigner Heister grijpt crisis aan om... keramist te worden

Een advies dat Bánki ter harte nam. Van haar tekeningen maakte ze een kleurboek met daarin zestien platen, inclusief tips en informatie over de betreffende locatie. ,,Eigenlijk wilde ik niet teveel geld in dat project steken omdat het toch al zo’n onzekere tijd is. Uiteindelijk besloot ik toch te investeren in kwaliteit en ben ik bij een echte drukkerij langsgegaan. De tekeningen zijn afgedrukt op papier van goede kwaliteit en een vormgever heeft alles mooi ingericht."

Boekhandel Broese: een dingetje in Utrecht

Dat heeft zijn vruchten inmiddels al afgeworpen. In totaal zijn er vijfhonderd exemplaren gedrukt waarvan er nu nog maar vijftig over zijn. ,,Bovendien ligt het bij boekhandel Broese”, voegt Bánki er met gepaste trots aan toe. ,,Dat is toch wel een dingetje hier in Utrecht én het genereert naamsbekendheid. De investeringskosten waren er snel uit. Ik hou nu weer wat geld over waarmee ik de tijd kan doorkomen.”

"Er zit weliswaar wat beweging in de stadswandelingen, maar de cijfers zijn nog altijd niet florissant"

Willemijn Bánki, eigenaar Stadswandelingen Utrecht

Bánki heeft zichzelf er een goede dienst mee bewezen. Ze zegt dat haar kleurbeuk haar heeft laten inzien dat ze een inventief ondernemer is en dat heeft ervoor gezorgd dat er nu een stroom aan nieuwe ideeën is losgekomen.

Bánki van tekenen naar schrijven

,,Dat moet ook wel. Er zit weliswaar wat beweging in de stadswandelingen, maar de cijfers zijn nog altijd niet florissant. Ik heb daarom bedacht te gaan schrijven over de minder bekende plekjes in de stad. Die verhalen kunnen klanten dan tegen betaling downloaden. Ik was het al eerder van plan, maar heb het toen laten liggen omdat het nog niet echt nodig was.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.