Kennis Onderhandelen
Zo kun je over het loonvoorstel onderhandelen
Over het loonvoorstel onderhandelen: hoe pak je dat goed aan? Onderhandelen over het loon vinden veel mensen lastig. Dat geldt voor medewerkers én voor ondernemers. Dus wil je weten hoe je goed kunt onderhandelen over het loon?
We leggen je uit hoe je de contractonderhandelingen het best kunt doen. En dat geldt zowel voor jou als ondernemer als voor medewerkers. Van beide kanten kun je de tips gebruiken om over het loon te onderhandelen en daar zoveel mogelijk uit te halen.

5 tips om sterker te onderhandelen
Je wilt beter over het loonvoorstel onderhandelen: hoe doe je dat? De onderhandeling rond het salaris is traditioneel lastig, zowel voor ondernemers als voor medewerkers. Met deze tips word je er beter in:
1
Doe niet zelf het openingsbod
Begin liever niet zelf met het openingsbod. Als je eenmaal een bod hebt gedaan is dat een belangrijke richtlijn voor de uitkomst. Laat de ander het eerste bod doen, om daarop te reageren. Het kan dan wellicht meevallen, bijvoorbeeld als de ander minder verwacht dan jij had gedacht (of meer biedt dan je had durven dromen).
2
Schets een ideaalbeeld
Zodra je bezig bent met de onderhandelingen over het loon is het geen slecht idee om jouw ideaalbeeld te schetsen. Wat zou je op papier zetten als je het helemaal zelf voor het zeggen had? Dat maakt de andere partij duidelijk in welke richting je wilt bewegen.
3
Ken de cao
Zorg dat je de cao goed kent. Hoe zit het met de schalen en wat zijn de mogelijkheden en voordelen van doorgroeien? Met goede kennis van wat er is afgesproken is het makkelijker om daarover te onderhandelen.
4
Bereid je voor op de 'meer verantwoordelijkheid'-argumenten
Medewerkers zullen aanvoeren dat ze meer verantwoordelijkheid hebben (of voelen). Ondernemers zullen juist aangeven dat het belangrijk is om de salarissen onder verschillende medewerkers min of meer gelijk te houden. Zorg dat je de argumenten kent, zodat ze niet als verrassing komen.
5
Geef niet zomaar op
Houd er rekening mee dat onderhandelen over het loonvoorstel niet in één keer hoeft te lukken. Stel je constructief op (onderhandel integratief) en bereid je voor op meerdere rondes. Dan krijg je uiteindelijk meer voor elkaar dan wanneer je als ondernemer of medewerker te vroeg op je strepen gaat staan.
Over het loonvoorstel onderhandelen
Je wilt over het loonvoorstel onderhandelen, als ondernemer of als medewerker. Verdiep je in de wereld van onderhandelingen. En vergelijk het bijvoorbeeld met het distributief onderhandelen dat veel gebruikelijker is voor bijvoorbeeld een bedrijfswagen. Daar kun je een stuk harder en standvastiger in zijn, omdat er sprake is van een heel andere (korte of zelfs eenmalige) relatie met de onderhandelingspartner.