Nieuws Personeel

'Baan in makelaardij zal lastig worden'

Met de makelaardij gaat het weer crescendo, maar jongeren die een carrière als makelaar ambiëren, zullen het niet makkelijk krijgen. Dat stelt scheidend NVM-voorzitter Ger Hukker in het AD.

Van onze redactie 8 april 2016

Ger hukker nvm

Tijdens zijn laatste presentatie van de kwartaalcijfers draaide het gezicht van de Nederlandse makelaardij er niet omheen: "De grote werkgelegenheid in de branche, zoals we die kenden vóór de crisis, krijgen we waarschijnlijk niet meer terug'.

Volgens Hukker zijn makelaars er afgelopen jaren in geslaagd om met beduidend minder personeel toch prima omzetten te draaien. Zo verdubbelde de verkoopomzet van NVM-makelaars afgelopen kwartaal met 14 miljoen euro ten opzichte van het dieptepunt van de woningverkopen 3 jaar geleden.

Momenteel werken er nog zo'n 15.000 mensen in de makelaardij. Toen Hukker 9 jaar geleden aantrad als voorzitter, waren dit er nog 25.000. Het aantal makelaarskantoren is al die jaren redelijk constant gebleven, op circa 4000. Maar veel ondersteunend personeelsleden, bijvoorbeeld secretaresses, moesten het veld ruimen.

Hukker denkt niet dat makelaars weer snel extra (hulp)krachten gaan aannemen. Door nieuwe ict-mogelijkheden en smartphones kunnen makelaars veel meer zelf doen. ,,En ze zijn ook voorzichtig geworden,'' zegt Hukker. Hij wijst erop dat het aanbod aan woningen in sommige delen van het land de laatste tijd flink is geslonken. De vraag naar huizen is er nog wel, maar het aanbod kan dit niet bijbenen. Dit 'droogkoken van oververhitte delen van de markt' heeft er in een stad als Amsterdam mede toe geleid dat de verkopen daar het afgelopen kwartaal op jaarbasis licht terugliepen. Een dergelijke situatie dreigt in meer steden.

Hypotheekregels

Probleem is dat er nog steeds veel mensen zijn die niet kunnen verhuizen of de stap niet durven zetten. De NVM pleit er daarom onder meer voor dat de overheid de hypotheekregels, die de laatste jaren veel strenger geworden zijn, weer versoepelt.

Het vak van makelaar is redelijk populair onder jongeren. In de schoolbanken van de makelaarsopleiding zitten dit jaar circa 1400 studenten. Hukker is er niet gerust op dat die straks allemaal aan de slag kunnen in de branche.