Aangeboden door Vodafone Business

Branded Content Personeel

Ben Tiggelaar over hoe slimmer werken leidt tot meer betrokken en beter presterend personeel

De tijd dat werkend Nederland het liefst hele werkweken op kantoor doorbracht is voorbij. Werknemers hebben behoefte aan vrijheid, terwijl slimme technologie meer mogelijkheden biedt dan ooit, aldus gedragswetenschapper en leiderschapsgoeroe Ben Tiggelaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je personeel waar en wanneer dan ook flexibel kan samenwerken? Een interview over hoe je slimmer werken introduceert – mét behoud van controle over je bedrijf – en hoe het leidt tot meer betrokken en beter presterend personeel.

Bram de Vrind 16 september 2019

Vodafone Tiggelaar Ben personeel prestatie

,,Medewerkers zijn door slimme technologie in hun privéleven steeds vrijer geworden. Een datum voor een concertbezoek is zo afgestemd via WhatsApp, terwijl de tickets via de smartphone geregeld worden tijdens het ontbijt. Als je medewerkers op kantoor ouderwets achter de PC moeten werken en overal over wordt vergaderd, kan dat een bron zijn van frustratie. Want waarom kan het privé wel slim en snel en op het werk niet?”

Een te groot contrast tussen zakelijk en privé op het gebied van vrijheid, verbondenheid en controle kan het succes van je bedrijf in de weg staan, aldus Ben Tiggelaar. Tiggelaar is gedragswetenschapper, leiderschapsgoeroe en bestsellerauteur van onder andere 'De Ladder' en 'MBA in één dag'. Hij is veelgevraagd keynote speaker op het gebied van leiderschap en verandering. In die hoedanigheid spreekt hij op 29 oktober, 4 november en 14 november tijdens een reeks evenementen van De Ondernemer in samenwerking met Vodafone. Thema is Smarter Working, het belang van altijd en overal flexibel kunnen samenwerken dankzij slimme technologie. Maar wat zijn de mogelijkheden van slimmer werken en hoe ga je ermee om?

Lees ook: Ben Tiggelaar op MKB Ondernemerscongres: 'Creativiteit en innovatie is binnen een bedrijf áltijd te stimuleren'

Drie basisbehoeften

Het succes van digitalisering is volgens Tiggelaar te relateren aan de drie basisbehoeften van de mens.

  1. Autonomie: meer vrijheid.
  2. Verbondenheid: de connectie met andere mensen.
  3. Controle: de beheersing van je omgeving.

Technologie biedt kansen en mogelijkheden op alledrie de vlakken. ,,We zijn altijd in contact met anderen: verbondenheid. We kunnen werken waar we willen. Dat geeft meer autonomie. Omdat we samenwerken met slimme tools halen we makkelijker de deadline: meer controle.”

Het tegemoet komen aan de technologiebehoefte van je personeel is een goede manier om als bedrijf aantrekkelijk te blijven en talent te binden. Dat kan met slimme tools waarmee personeel waar dan ook en wanneer dan ook veilig kan samenwerken, zoals Trello (projecten), Monday (plannen) of simpelweg Google Drive (samenwerken). En met een mix van thuiswerken en werken op kantoor. Kortweg: slimmer werken.

Maar hoe introduceer je slimme technologie in je bedrijf?

Het belangrijkste volgens Tiggelaar: ga er zelf mee aan de slag en betrek er je medewerkers bij. Die gaan dan vanzelf meebewegen. ,,Je hoeft daarvoor geen whizzkid te zijn. Maak gebruik van 'reversed mentoring', omgekeerd mentorschap. Vraag je jongste medewerker om je mentor te worden. Spreek af dat hij je wekelijks een uurtje helpt om elk werkaspect van je bedrijf slimmer en efficiënter in te richten met nieuwe technologie.”

Kleine experimenten

Ga te werk met kleine experimenten, adviseert de gedragswetenschapper. ,,Probeer tools uit en kijkt hoe het voelt en werkt. Als een tool aanslaat, implementeer het in je organisatie. Gebeurt dat niet, ga door naar de volgende. Zo maak je elke week een stapje. Dat lijkt weinig, maar 52 stappen per jaar is een heel eind.”

Gebruik van slimme tools

Het gebruik van die slimme tools leidt ertoe dat je personeel flexibeler kan werken. Maar hoe houd je de controle? Tiggelaar begint met het uit de wereld helpen van een misvatting. ,,Smarter Working is absoluut niet zeggen: klap je laptop maar open in een koffiebar en doe je best. Dan geef je alle controle op en beantwoord je bovendien niet aan de behoefte van je medewerkers. Uit het onderzoek van het Gallup Employee Engagement Center blijkt dat één van de twaalf 'engagement drivers' is dat medewerkers duidelijk willen weten wat van ze wordt verwacht. En ze willen de tools, middelen en informatie hebben om hun werk goed te doen.”

Doe de 'Maandag check-in'

Dus wanneer je flexwerken introduceert, maak dan duidelijke afspraken met je personeel over de verwachte resultaten. ,,Doe elke maandag een check-in met de teams die verantwoordelijk zijn voor een project of product. Welke doelen moeten ze deze week halen? Doe zo nodig op woensdag een korte check: liggen we op schema?” Tiggelaar ziet de ondernemer als een schaatscoach die een langebaanschaatser de rondetijden doorgeeft. ,,Als je personeel de 10 kilometer wil winnen, moet het de tussentijden weten.”

'Als je personeel de 10 kilometer wil winnen, moet het de tussentijden weten'

Ben Tiggelaar

Wanneer kies je voor thuiswerken of kantoor?

Bij het maken van deze keuze is de aard van het werk belangrijk, aldus Tiggelaar. Uit onderzoek blijkt dat voor creatieve sessies live interactie essentieel is. ,,Kijk naar game ontwikkelaars. Die kunnen overal ter wereld werken, maar gaan toch bij elkaar zitten als ze nieuwe ideeën willen ontwikkelen.” 'Deep work', waarin je geconcentreerd aan een taak werkt, gaat dan weer beter thuis. ,,Bij het uitwerken van een visie of offerte kun je beter geen afleiding van collega's hebben.”

Smarter Working helpt je uiteindelijk aan een beter bedrijfsresultaat, stelt Tiggelaar. Of plat gezegd: meer winst. Dat wordt gek genoeg niet zozeer veroorzaakt door toegenomen efficiency van de processen. De grootste winst ligt volgens de gedragswetenschapper in een hogere mate van betrokkenheid van je personeel. ,,Dat 'engagement' is één van de belangrijkste voorspellers van succes, blijkt uit onderzoek. Als medewerkers geen zin hebben om dat extra stapje voor je bedrijf te zetten, kun je nog zo efficiënt werken, maar blijft de groei uit.”

Zonder engagement geen groei

'Engagement' is de grote drijver van creativiteit en innovativiteit, zegt Tiggelaar. ,,Een bedrijf gaat beter presteren als medewerkers voortdurend kijken hoe het beter en handiger kan. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat het financiële rendement op innovatie maar voor 25 procent bepaald door investeringen in technologie. 75 procent van het effect van innovatie wordt bepaald door investeringen in personeel. Innovatie gaat dus vooral om mensen en niet om techniek.”

Wil jij graag Smarter Working inzetten als groeiversneller voor jouw bedrijf? Meld je dan snel aan voor het Smarter Working Event bij CM.com:

tracking pixel
tracking pixel