Aangeboden door HR Navigator

Branded Content Personeel

‘Een prima arbodienst voor medewerkers kost minder dan goede koffie’

Ondernemers vragen zich af waarvoor ze een arbodienst nodig hebben en waarom ze een verzuimverzekering moeten afsluiten. En belangrijker nog: ze vragen zich af wat dat allemaal gaat kosten. Bob Zeegers van HR Navigator legt uit dat ondernemers soms best wel wat weerstand hebben als het om verzuim gaat. En dat is jammer, omdat het niet moeilijk hoeft te zijn om het goed te regelen.

Patrick Wessels 30 november 2022

Een prima arbodienst voor medewerkers kost minder dan goede koffie Groot

‘Een prima arbodienst voor medewerkers kost minder dan goede koffie’. Foto HR Navigator

,,We merken dat veel ondernemers het gedoe vinden, of denken dat het duur is,” vertelt Zeegers. ,,Terwijl de meeste bedrijven meer betalen voor de koffie, dan dat het ze zou kosten om een contract met arbodienst inclusief alle toeters en bellen af te sluiten.” Daarom stelt hij ondernemers vaak een eenvoudige vraag: ,,Heb je er verstand van, de tijd voor en zin in?” Wie één van de drie vragen met ‘nee’ moet beantwoorden kan het beter uit handen geven. Dat kan al voor €12,50 per medewerker per maand, dus het gaat om niet meer dan 0,3 tot 0,5 procent van de loonsom.

Deels verplicht en vooral verstandig

Je bent als ondernemer verplicht om voor medewerkers een contract met een arbodienst te sluiten. ,,Het gaat om minimaal een administratieve aansluiting, waarbij je betaalt zodra je met de arbodienst belt,” legt Zeegers uit. Aan zo’n basiscontract heb je helaas niet zoveel. Als een medewerker ziek wordt ben je vaak te laat, of de arbodienst heeft pas over twee maanden tijd. Daarom adviseert hij bedrijven om zich te laten ontzorgen, bij voorkeur vanaf de eerste week van het verzuim. ,,Een full-service servicecontract met een arbodienst kost dus minder dan koffie, terwijl ondernemers erop kunnen vertrouwen dat het goed geregeld is. Dat is belangrijk, omdat een gemiddeld bedrijf met 10 medewerkers eens in de 5 jaar te maken krijgt met langdurige ziekte. Heb je het niet goed geregeld, dan kost zo’n verzuimgeval zomaar €100.000 tot €200.000, dus kleinere ondernemers kunnen hier echt door failliet gaan.”

Zeegers wijst op de directe loonkosten die een bedrijf twee jaar lang moet doorbetalen. En op de gemiste omzet, op de extra werkdruk voor collega’s en bijkomende administratieve last. Het telt allemaal op, waardoor het belangrijk is dat een arbodienst zo snel mogelijk wordt ingezet. Voor veel ondernemers is het ook verstandig om een verzuimverzekering af te sluiten.

‘Ik ken mijn medewerkers: die worden niet ziek’

Een vaak gehoord argument van ondernemers is dat ze hun medewerkers kennen, en dat die eigenlijk nooit ziek zijn. ,,Dat is natuurlijk geweldig nieuws. Toch laten de statistieken zien dat de gemiddelde ondernemer jaarlijks 20% risico loopt op een langdurige zieke medewerker. Dat ondernemers niet investeren in een verzuimverzekering is dan bijzonder, omdat de risico’s op bijvoorbeeld brand of inbraak vele malen lager zijn, maar toch niemand twijfelt aan het nut van een inboedel- en opstalverzekering,” merkt Zeegers op.

Hij legt uit waar wat hem betreft de risico’s zitten: ,,In branches zoals de zorg en het onderwijs loopt door de werkdruk bijvoorbeeld de mentale belasting op. De psychosociale arbeidsbelasting vormt het grootste arbeidsprobleem in Nederland, en is nog steeds groeiende. Juist tijdens de eerste paar weken nadat een medewerker zich ziekmeldt is het belangrijk om in actie te komen. Vaak lukt het dan om grotere problemen of langdurige uitval te voorkomen. Bedrijven die de schade beperken helpen daarmee hun medewerker, en plukken daar uiteindelijk ook zelf de vruchten van.”

Het bewijst het belang en nut van een goede arbodienst en verzuimverzekering. Ondernemers creëren daarmee zowel een financieel vangnet als de administratieve en professionele ondersteuning om voor medewerkers een goed dossier op te bouwen. Een goede arbodienst kijkt natuurlijk ook naar preventie. Dat beperkt problemen, waar zowel de medewerker als de werkgever van profiteren. Een contract met een arbodienst en een verzuimverzekering verdient zich daardoor eigenlijk altijd terug.

HR Navigator als Independer voor verzuim

Zijn bedrijf HR Navigator is gespecialiseerd in het bemiddelen van arbodiensten en verzuimverzekeringen voor ondernemers. ,,Wij werken samen met meer dan 45 arbodiensten. We inventariseren de behoeften van bedrijven, en matchen die vervolgens aan drie arbodiensten die daar het best bij aansluiten. Bovendien adviseren we over verzuimverzekeringen. Die polissen dekken wat er belangrijk is en blijven ondertussen heel betaalbaar.”

Zeegers adviseerde meer dan 17.000 bedrijven, en beschikt daardoor over een schat aan praktijkervaring. Dat geldt voor verzuimbegeleiding en bijvoorbeeld voor duurzame inzetbaarheid. Hij ziet dat als een overtreffende trap voor bedrijven die echt willen investeren in hun medewerkers. ,,We ontdekten bij meerdere bedrijven dat het simpelweg beschikbaar maken van een budget voor medewerkers bijdraagt aan hun vitaliteit en productiviteit." Waar bedrijven traditioneel budget vrijmaken voor de sportschool of andere specifieke gezondheidsdoelen blijkt dat helemaal niet uit te maken. ,,De vrijheid van een budget alleen blijkt voldoende te zijn. Zo’n inzicht helpt enorm om verzuim te beperken, de duurzame inzetbaarheid te verbeteren en daarvoor de meest effectieve oplossing te vinden.”

Wat is de beste arbodienst voor jouw organisatie? Vergelijk gratis meer dan 45 arbodiensten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.