Nieuws Personeel

Ontslag voor hoestende werknemer DuPont die weigert naar huis te gaan

Chemiebedrijf DuPont uit Dordrecht mag een werknemer ontslaan, die ernstig hoestend op werk verscheen en ondanks nadrukkelijk advies van zijn collega's weigerde naar huis te gaan. Twee dagen later bleek de man besmet te zijn met het coronavirus.

Marjolein Groenendijk (AD) 18 augustus 2021

Hoestende werknemer dupont ontslagen

Afbeelding ter illustratie. Beeld heeft geen relatie met DuPont. Foto: Shutterstock

Zeker vier collega's adviseerden de man halverwege maart naar huis te gaan, gelet op zijn verkoudheidsklachten, schrijft AD. Hij weet het echter aan zijn bronchitis en bleef, maar besloot zich een dag later toch ziek te melden en zich te laten testen. Weer een dag later kwam de uitslag: corona.

Op staande voet ontslaan

Zijn werkgever wilde hem op staande voet ontslaan, maar dat ging de kantonrechter te ver. Wel mag de arbeidsovereenkomst met inachtneming van de opzegtermijn worden ontbonden. Overigens niet op grond van verwijtbaar handelen, zoals DuPont inbracht, maar vanwege de verstoorde arbeidsverhouding.

Lees ook: Reorganisatie? Volg dan deze stappen

Geëiste ontslagvergoeding van 200.000 euro afgewezen

De gevolgen voor DuPont zijn weliswaar beperkt gebleven - de man heeft hooguit één collega besmet - maar het vertrouwen is geschaad. Dat de werknemer geen berouw toont, maar blijft volhouden dat zijn collega's liegen, maakt de vertrouwensbreuk alleen nog maar groter. Daardoor is er volgens de kantonrechter een onwerkbare situatie ontstaan en mag de arbeidsovereenkomst per 1 oktober worden ontbonden. De door de man geëiste ontslagvergoeding van 200.000 euro werd door de rechter afgewezen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws