Nieuws Personeel

Jagers: vier sterren voor Bambi

Bert Luijpen 20 januari 2016

Jagenjagerjacht1065

Geen diervriendelijker vlees dan een in eigen land geschoten stukje wild. Eerlijk vlees. Daarom zou wild van eigen grond in de supermarkten vier sterren moeten krijgen. Dat vindt de Jagersvereniging, die daarover met de Dierenbescherming wil praten.

De jagers pleiten voor een speciale categorie op de etiketten van Beter Leven bij supermarktvlees. Vier sterren, want duurzamer vlees bestaat er immers niet, haalt directeur Laurens Hoedemaker van de Jagersvereniging een onderzoek aan. "Dat zeg ík niet, dat zegt de stichting Natuur en Milieu in haar onderzoek van een jaar geleden", vertelt hij in het AD.

De etikettering van supermarktvlees gaat nu niet verder dan drie sterren, voor het allerdiervriendelijkste vlees van runderen, varkens en kippen. Maar dat doet vlees van in Nederland geschoten wild tekort, meent Hoedemaker.

Bloedserieus"Ik meen het, ben bloedserieus. Er is geen diervriendelijker stukje vlees denkbaar dan wild dat in ons land geschoten is. Die dieren hebben echt een prachtleven gehad. Hun kostje bij elkaar gescharreld in de vrije natuur. Waarom dan geen vier sterren toekennen?"

De Dierenbescherming wil met het Beter Leven keurmerk van binnenuit de vee-industrie diervriendelijker krijgen. Het keurmerk moet voor elkaar krijgen wat met wetgeving te weinig lukt: daadwerkelijk stappen zetten naar meer welzijn voor miljoenen 'consumptiedieren'.

Dat maakt alleen al dat Hoedemaker zich wat de Dierenbescherming betreft de moeite van een gesprek kan besparen. "Die vierde ster komt er nooit. Het keurmerk heeft niks te maken met wild, het is uitsluitend voor de vee-industrie," legt woordvoerder Dik Nagtegaal uit. "En verder vinden wij dat de jacht verboden moet worden; hooguit toegestaan als 't nodig is voor veiligheid.''