Nieuws Leiderschap

Henny Westland: ‘Wij zijn de enige goede merkenbouwers in kaas’

Henny Westland (49) staat sinds 2012 aan het hoofd van de Westland Kaas Groep in Huizen. ‘Ik heb het bedrijf helemaal op de kop gezet.’ Deel 4 in de serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 9, 10 en 11 mei wordt gehouden. In de serie praten prominenten over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

Helga Warmels | Fotografie Marco Bakker 21 mei 2017

Henny westland 1 ps

,,Mijn opa Westland zei altijd: ‘Als je de haven niet uit vaart, vang je geen vis.’ De familie Westland is van oorsprong een vissersfamilie. Toen de Zuiderzee in 1932 werd afgesloten, gingen de broers Klaas, Gerrit en Lambert Westland kaas venten. Vier jaar later is de firma Westland opgericht.”

Lef

,,In de uitspraak van mijn opa hoor je de vissersachtergrond terug. Hij wilde ermee zeggen: je moet eropuit, de wereld in trekken en ervaring opdoen. En ook: je mag fouten maken. Dat DNA van de familie, dat ondernemerschap met lef en intuïtie, wil ik terugbrengen in het bedrijf. Vooroplopen. Altijd gretig zijn. Kansen zien én grijpen.”

,,Wij zijn een marketing- en salesbedrijf en de enige goede merkenbouwers in kaas in Nederland. Je hebt een gele zee van kazen. Hoe val je daarin op? Maaslander, een van onze merken, is nu 40 jaar oud. In 2036, als het bedrijf een eeuw oud is, bestaat het merk 60 jaar. Wat doe je om zo’n merk levendig en relevant te houden? Hoe onderscheid je je? Onze kazen springen niet vanaf het schap het winkelmandje in. Elke dag moeten wij het hart van de consument opnieuw winnen.”

Familie

,,Een eigen rijpingslocatie hebben we niet; daarvoor werken we samen met externe partijen. Dus het bedrijf wordt gevormd door de mensen. Door de familie. Westland Kaas Groep is voor 100 procent in handen van de familie Westland.”

Lees ook: Annemarie van Gaal: ‘Ik onderneem via mijn investeringen’

Missie

,,Toen onze vaders met pensioen gingen, waren wij allemaal te jong om een bedrijf te leiden. Een decennium lang hebben we een directeur van buiten de familie gehad. Toen we in een fase van innovatie kwamen, was het nodig nieuw ondernemerschap in het bedrijf te brengen.

Er zijn in Nederland natuurlijk altijd zwaargewichten te vinden met meer marketing- en saleservaring dan iemand van ons. De aandeelhouders kozen toch voor iemand uit de familie, omdat die meer gevoel bij het bedrijf heeft. Iedereen van de familie mocht solliciteren. Ik dacht: dit is een missie die ik moet volbrengen. Iemand moet het familiebedrijf naar de volgende generatie brengen. Het voelde als een koud zwembad: eerst steek je je grote teen erin en op een gegeven moment spring je – en dan moet je heel hard zwemmen. Ik ben de eerste vrouw aan het hoofd van dit familiebedrijf.”

Reclamecampagnes

,,Een oom zei laatst tegen me dat hij met samengeknepen billen had toegekeken hoe ik mijn taak invulde. Dat hij zich had afgevraagd of het allemaal wel goed ging. Niet zo vreemd, want ik heb het bedrijf helemaal op de kop gezet. Nieuwe mensen aangenomen en een professionaliseringsslag gemaakt, meer geïnnoveerd, meer geïnvesteerd, grote reclamecampagnes gevoerd. Het waren crisisjaren, maar we gingen niet bezuinigen. Zo’n keuze is tekenend voor een familiebedrijf.”

Draagvlak

,,Je hebt pas succes als anderen je succes herkennen en erkennen. Succesvol zijn in een familiebedrijf kan alleen als je jezelf blijft, als je authentiek bent. In een corporate bedrijf kun je succesvol worden door aan de ratrace mee te doen. In een familiebedrijf is dat onmogelijk. Je moet open en transparant zijn en draagvlak hebben bij je familie en bij je medewerkers.

In een familiebedrijf ben je ook nooit in je eentje succesvol, maar altijd met z’n allen. Wij hebben 38 certificaathouders, mensen van de derde en vierde generatie. Maar de tweede generatie is er ook nog, die kijkt over onze schouders mee. Dus je zegt nooit: ‘Kijk eens wat ik heb gedaan.’ Want het bedrijf is een collectief, het is van ons allemaal.”

Welke drie ondernemers/ondernemingen bewondert Henny Westland?

Terberg Group

,,Terberg Group heeft op 12 april de Familiebedrijven Award gewonnen. Wij waren de winnaars van 2014 en ik heb zelf een jaar in de jury gezeten. Je wordt het hemd van het lijf gevraagd. Over de markt, over duurzaamheid, over innovatie. Ik weet hoe kritisch overal naar wordt gekeken. Een enorme prestatie dus.’’

Marlies van Wijhe

,,Van Wijzonol. Marlies is zakenvrouw van het jaar geweest. Ze opereert in een totaal andere wereld dan wij, maar ik zie wel raakvlakken tussen onze bedrijven, want wij doen het alle twee goed, als familiebedrijf tussen reuzen, zij tussen Flexa en Histor en wij tussen Campina en Cono.”

Bavaria

,,Ook Bavaria is een derde grote speler, maar dan tussen Heineken en Amstel. Ook leuk: het is een gigantische familie. Net als die van ons.”

‘Ik breng het familiebedrijf naar de volgende generatie’

Henny Westland, topvrouw Westland Kaas Groep