Nieuws Personeel

Lonen stijgen in hoogste tempo sinds 2009

De cao-lonen in Nederland zijn vorig jaar gestegen in het hoogste tempo sinds 2009. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

ANP 5 januari 2017

Lonen 1065

De cao-lonen namen in 2016 in doorsnee met 1,9 procent toe. In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen 0,9 en 1,4 procent.

De loonstijging was vorig jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Die graadmeter voor de stijging van de consumentenprijzen bleef met 0,3 procent steken op het laagste niveau sinds 1987. Daardoor nam de koopkracht flink toe. Veel producten zijn niet of nauwelijks in prijs gestegen. Goederen waren gemiddeld 0,2 procent goedkoper. Diensten daarentegen werden 0,9 procent duurder, wat de laagste prijsstijging is na 2006.

Het verschil tussen de loon- en de prijsstijgingen liep in de tweede helft van het jaar wel terug, omdat de inflatie langzaam is begonnen aan een opmars.

De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent, vooral dankzij de ontwikkelingen in het onderwijs. Andere bedrijfstakken waar de lonen flink stegen waren de bouw en de verhuur en handel van onroerend goed. In de financiële dienstverlening bleef de toename het meest beperkt.