Nieuws Personeel

Musim Mas start nieuwe fabriek op

Harmen van der Werf | Foto: ANP 29 januari 2016

Musim Mas Chemieconcern Dow Terneuzen Fabriek 1

Op het terrein van chemieconcern Dow in Terneuzen begint binnenkort een nieuwe fabriek met de productie, aldus PZC. Het gaat om de eerste fabriek van de Indonesische palmolieproducent Musim Mas in West-Europa.

E. T. Lim, directeur-eigenaar van Musim Mas, kwam in april 2013 naar Terneuzen om symbolisch de eerste spa in de grond te steken voor zijn nieuwe investering. Veel tijd is vervolgens gestoken in de vergunningverlening, waarna in de tweede helft van 2014 de bouw van de fabriek kon beginnen. De planning was in januari 2016 het bedrijf, officieel genaamd Maschem BV, gereed te hebben.

SchuimvormersDie deadline is gehaald. Plantmanager Frank Breugelmans vertelt dat de afgelopen weken watertesten zijn uitgevoerd. Die zijn nodig om de veiligheidssystemen te beproeven door de installaties op druk en temperatuur te brengen. De watertesten zijn, aldus Breugelmans, geslaagd.

Maschem gaat schuimvormers produceren voor onder meer industriële reinigingsmiddelen, wasmiddelen en shampoos. Van palmolie gemaakte vetalcoholen worden daarvoor gebruikt en ethyleenoxide, een product dat Dow levert. De komende tijd zal de eerste productie plaatsvinden. Klanten krijgen hier stalen van, zodat zij kunnen zien of de producten voldoen aan hun eisen. Breugelmans rekent op een opstartfase van acht weken, waarna het de bedoeling is de fabriek vol in bedrijf te nemen.

BanenDe investering in de fabriek bedraagt zo'n dertig miljoen euro. De productiecapaciteit is 80.000 ton per jaar. De fabriek levert direct 25 banen op en evenveel indirecte, voor onder meer onderhoud en laboratoriumwerk. Het wereldwijd actieve Musim Mas heeft in Europa al productiefaciliteiten in Spanje en Italië.

Nieuw bedrijf op Dow-terrein levert 25 directe arbeidsplaatsen en evenveel indirecte banen op