Het was een zware beslissing, waar maanden lang over is nagedacht, zegt hij tegen het AD. ,,Maar we konden helaas niet anders dan met echt pijn in het hart deze vestiging in Elst te sluiten.”
,,,Wij hebben steeds meer moeite met het vinden van personeel, daarom hebben wij onze openingstijden bij onze winkel in Elst al eerder teruggeschroefd. Vanaf november zijn we hier al mee bezig. Het lastige is: als je je uren nog verder beperkt, raakt dat je omzet. Op een gegeven moment kan het niet meer uit. De arbeidsmarkt wordt gewoon steeds lastiger, dat is in de hele ambachtssector zo. De markt verandert.”
,,Ik heb heel veel reacties gekregen, ook veel boze. Het lijkt alsof ik gezegd heb dat het probleem is dat nieuwe werknemers alleen maar eisen hebben. Maar wat ik heb bedoeld is dat het nieuwe werken voor veel mensen tegenwoordig niet meer 40 uur werken is maar 32 uur werken, of nog minder. Tegenwoordig is werk niet meer allesbepalend voor veel mensen, andere dingen - plezier hebben in je leven - weegt nu zwaar. Wat ook zo is: het gat tussen wat mensen met een uitkering krijgen en onze cao-lonen is niet groot. Maar het moet voor ons natuurlijk wel uit kunnen.”
‘Dames gaan naar andere vestiging’
Het in deze regio bekende bakkersbedrijf gaat met de sluiting in Elst terug van tien naar negen vestigingen. Koenen benadrukt dat de sluiting in Elst geen voorbode van problemen elders is.
,,Ondanks de toenemende kosten gaat het economisch goed met ons. In Elst was er wel sprake van een kosten-baten afweging, maar die werd vooral ingegeven door gebrek aan personeel. Daarom moesten we in uren terug. De dames die er nu werken, gaan naar een andere vestiging. Doorslaggevend was toch het niet kunnen vinden van personeel. En dan moet je ook om het welbevinden van je huidige personeel denken.”
Mensen komen nu binnen met een hele specifieke wensenlijst
Arjan Koenen
‘Zo kun je geen rooster maken’
En dat, zo zegt Koenen, had niet met gebrek aan sollicitanten te maken. ,,Maar tijden veranderen. Mensen komen nu binnen met een hele specifieke wensenlijst. Geven per week aan, afwisselend ook nog eens, welke dagen ze wel en niet willen werken, soms inclusief dagdelen waarop ze de ene dag wel en de andere dag niet willen. Ook voor vakantiedagen bijvoorbeeld. Daar kunnen wij niets mee, zo kun je geen rooster maken en het is ook niet reëel naar je huidige personeel.”
Tekst gaat verder onder de foto.
,,Ze weigeren ook vanwege het salaris. Dan hoor je iemand zeggen dat hij of zij niet drie dagen in de week wil werken voor ‘maar 400 euro meer dan mijn uitkering’. Terwijl wij gewoon goed betalen, volgens de landelijke cao. Sommige sollicitanten beginnen het gesprek ook met de mededeling dat ze meer willen, daar kunnen wij ook niets mee.”
Pijnlijk, ook voor onze klanten die ook van buiten Elst komen
Arjan Koenen
Sluiting is daarmee onontkoombaar geworden, zegt Koenen. ,,Pijnlijk, ook voor onze klanten die ook van buiten Elst komen. Gelukkig kunnen die in Winkelcentrum Kronenburg en bij bakker Strik in Lent terecht, daar leveren wij ook.”
Koenen is in de regio goed vertegenwoordigd. Afgezien van de zaak in Kronenburg zijn er in Arnhem verder winkels in de Steenstraat en aan de Van Lawick van Pabststraat. Ook in Huissen, Duiven (twee), Westervoort, Nijmegen en Didam heeft de bakkerij winkels.
Herkenbaar probleem
Mathijs Macleane die de vestigingen van Bakker Bart in de Dorpsstraat en Ziekenhuis Rijnstate in Elst runt, herkent de problemen van zijn collega-bakker in de Kleine Molenstraat.
,,Ja, sollicitanten komen niet meer met een diploma maar met een eisenlijstje langs. Vooral jongeren, die ook per se afwisselend werk willen. Wij hebben gelukkig de combinatie van bakker, horeca en catering, dat helpt dan wel. Maar personeel vinden is echt een enorme opgave, ook in andere sectoren. Dus zul je als werkgever tot op zekere hoogte moeten meebewegen, anders krijgt je echt niemand binnen.”