Nieuws Personeel

'Roompot bood vakantiepark wel aan'

Rolf Bosboom en Theo Giele | Foto: Marieke Mandemaker 8 januari 2016

Ceesvandenbos1065

Roompot heeft vakantiepark Klein Poelland in Renesse wel degelijk aangeboden als mogelijke locatie voor noodopvang van vluchtelingen. Dat zei wethouder Cees van den Bos donderdagavond in de commissie samenleving en bestuur van de gemeente Schouwen-Duiveland. Dat meldt de PZC vrijdag.

Van den Bos gaf tekst en uitleg over de commotie die is ontstaan rond Klein Poelland. Het gemeentebestuur maakte woensdagmiddag op een ingelaste persbijeenkomst bekend dat het park in Renesse in beeld zou zijn als locatie voor noodopvang. Daarbij werden aantallen genoemd van 150 tot 250 mensen. De beoogde periode was zes maanden tot twee jaar.

VerontwaardigingDe bijeenkomst was nauwelijks afgelopen, of parkeigenaar Roompot meldde zich verontwaardigd. Het bedrijf liet weten weliswaar benaderd te zijn door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), maar steeds nadrukkelijk te kennen hebben gegeven dat het vakantiepark in Renesse - of welke locatie van Roompot dan ook - niet beschikbaar is voor de opvang van vluchtelingen. Directeur Jurgen van Cutsem zei gisteren vast te houden aan die lezing.

Van den Bos presenteerde gisteravond een feitenrelaas over de gang van zaken. Daaruit blijkt dat burgemeester Letty Demmers van Vlissingen, die Schouwen-Duiveland vertegenwoordigt aan de zogeheten regietafel, de gemeente op 7 december liet weten dat Klein Poelland is aangemeld en dat COA het gesprek met Roompot wilde aangaan.

Groen licht voor onderhandelingHet Schouwen-Duivelandse college besprak de mogelijkheid eerst intern en peilde de mening van de naastgelegen camping De Wijde Blick. Op 22 december gaf het college het COA groen licht om met Roompot in onderhandeling te gaan.

Het eerste gesprek vond plaats op 29 december. Volgens het feitenrelaas heeft Roompot 'het gehele park gedurende een periode van ten minste een jaar' aangeboden'. Dat aanbod is op oudjaarsdag aan het college voorgelegd.

Hoewel onzeker was of Klein Poelland daadwerkelijk beschikbaar zou komen, besloot het gemeentebestuur deze week naar buiten te treden, hoewel dat volgens het COA 'de onderhandelingspositie kan schaden'.

Het college hechtte echter aan een 'open proces' en het creëren van draagvlak onder de bevolking. "Het belang van de burgers stond voor ons voorop", aldus Van den Bos. "We wilden niet dat de indruk zou ontstaan dat de pap al was gestort."

PijnlijkDat enkele minuten na de bekendmaking bleek dat Klein Poelland niet (meer) beschikbaar is, was pijnlijk, maar volgens Van den Bos heeft de gemeente steeds zo zorgvuldig mogelijk gehandeld.

De afgelopen weken is er op geen enkel moment contact geweest tussen gemeente en Roompot. Dat was op nadrukkelijk verzoek van het COA, aldus Van den Bos. "Dat zei: de onderhandeling met Roompot is onze zaak en niet van de gemeente." Het COA zou Roompot informeren over het persbericht dat woensdag werd verspreid.

De commissieleden konden zich gisteravond vinden in de uitleg van de wethouder. "Het college heeft zorgvuldig en oprecht gehandeld in het belang van onze inwoners", zei bijvoorbeeld Daniël Joppe (CDA).