Nieuws Personeel

Waarom deze ondernemer een stage bij zijn bedrijf een speeltuin noemt

Zijn hbo-opleiding haalde hij met de instelling van een zesjescultuur, maar in zijn eerste baan kwam ondernemer Iwan Blokker erachter dat keihard werken ook vruchten afwerpt. Het werd zijn mantra voor de jaren daarna en zijn drijfveer voor samenwerking met het onderwijs. ,,Als je gedreven bent en overtuigd dat je het kan, krijg je succes. Die houding geef ik ook graag aan studenten mee, omdat die zo belangrijk is in hun loopbaan."

Van onze redactie 21 januari 2022

Iwan Blokker

Iwan Blokker (eerste van links).

Blokker studeerde management met economie en recht. ,,In mijn eerste baan werkte ik met ervaren academici. Ik moest snoeihard werken om een beetje op hun niveau te komen. Dat maakte mij onzeker. Maar door heel hard te werken en snel te leren, lukte het mij binnen vier maanden op het niveau te komen waar ik moest zijn. Ik vroeg mij toen af hoe dat nou kwam, aangezien mijn collega’s een hogere opleiding hadden dan ikzelf. Dat bracht me tot de conclusie dat naast kennis en vaardigheden werkhouding het meest bepalend is. Als die goed is, groeit de rest ook mee."

Lees ook: Hoe deze ondernemer al 12 jaar succesvolle stagiaires vindt

Stage is als een speeltuin

De houding van studenten bepaalt nu voor Blokker of iemand wel of niet komt stagelopen in zijn onderneming Lessgo. Een bedrijf met een team van twaalf mensen dat zorgt voor slim en duurzaam goederentransport. Blokker: ,,We krijgen studenten van mbo Rijnland, de Haagse Hogeschool en de universiteit in Leiden. Ik maak niet snel onderscheid tussen mbo’ers, hbo’ers of academici. Het gaat er bij mij om hoe je bij de kwaliteiten kunt die je hebt en hoe je regie neemt over je eigen ontwikkeling."

,,Als stagiaires bij mij solliciteren, dan vragen ze meestal meteen wat ik wil dat zij gaan doen. Ik kaats dan terug: wat wil jij leren? Zie het als een soort speeltuin en zeg wat je wilt. Als je ons vak leuk vindt en je wilt leren, mag je bij ons eigenlijk alles doen – behalve dan financiën. We gaan dan samen met school een stageopdracht formuleren."

"Zie een stage als een speeltuin. Als je ons vak leuk vindt en je wilt leren, mag je bij ons eigenlijk alles doen – behalve dan financiën"

Ondernemer Iwan Blokker

'Het belangrijkste wat je studenten kunt leren is houding'

Blokker noemt een voorbeeld: ,,Eén student Logistiek vroeg waar onze organisatie behoefte aan had. Ik noemde toen het opstellen van een veiligheidsplan. Dat had hij nog nooit gemaakt. Ik ga er ook niet vanuit dat hij weet hoe dat moet; wel dat hij die kennis altijd ergens kan ophalen. Bijvoorbeeld bij een derdejaars student of een docent van zijn opleiding, via eigen contacten of een leverancier van mijn bedrijf."

,,Ik wil gewoon zien dat studenten de moeite hebben gedaan om zelf achter informatie te komen. Kortom: het belangrijkste wat je als student kunt leren is je houdingscomponent. Als je dat leert, zet je al een grote stap in je leven."

Lees ook: Kloof dichten tussen mbo en hbo: deze jonge ondernemer doet het met stages

'Iemand van 20 kan mijn bedrijf leiden'

Binnenkort start LessGo een nieuwe bedrijfslocatie in Rotterdam. ,,Ik help nu studenten die een minor doen voor een verkeersonderzoek voor de Logistiek en Managementopleiding van de Hogeschool Rotterdam. Zij gaan onderzoek doen naar de knelpunten in het bevoorraden van winkels. En voor mij is het een goede oefening om de gemeente Rotterdam beter te leren kennen. Bovendien draag ik zo bij aan de ontwikkeling van studenten. Dat geeft mij energie en ik leer er ook zelf van. Het is fijn om die kennis zo toch aan boord te krijgen."

In het verleden heeft Blokker studenten van Jong Ondernemen begeleid en een community voor zeer getalenteerde jonge ondernemers opgericht. Bakker: ,,Daarbij kregen ze voor één jaar leiding over een bestaand bedrijf met een serieuze omzet. Zij hadden 24/7 een vertrouwenspersoon ter beschikking en konden terugvallen op een goed netwerk aan ondernemers uit verschillende disciplines. Dat zou ik graag een keer voor mijn eigen bedrijf willen. Houding is bepalender voor succes dan ervaring. Dus waarom kan iemand van 20 jaar niet mijn bedrijf leiden?"

"Houding is bepalender voor succes dan ervaring"

Iwan Blokker

Blokker raadt collega-ondernemers aan om ook de samenwerking met het onderwijs te zoeken. ,,Als je de kans krijgt om iemand iets te leren wat jij al kan, moet je die kans met beide handen aanpakken. Zoek daarvoor mensen in onderwijsinstellingen die je goed kent en die het leuk vinden wat je doet. Het is fijn contact te hebben met een begeleider die zowel de onderwijs- als de ondernemerskant snapt en daarin de middenweg zoekt."

Ondernemers van morgen

Iwan Blokker is één van de acht ondernemers in de serie De betrokken ondernemer, Samenwerken met het onderwijs in je regio. In deze serie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vertellen ondernemers uit de praktijk hoe zij jongeren helpen met het ontwikkelen van hun ondernemende talenten. Spreekt dit verhaal je aan en wil je meer weten? Meld je dan aan voor de online sessie 'Samenwerken met het onderwijs levert je altijd wat op' op 2 februari 2022 en ga in gesprek met betrokken ondernemers.