Nieuws Salaris

Bedrijfsrendement verbeteren? Draai aan deze 4 knoppen

Wat kunt u doen om het rendement van uw bedrijf te verbeteren? Annegien Blokpoel is directeur van PerspeXo. Als vaste huisstrateeg begeleidt ze een tiental bedrijven. Eerder schreef ze het boek 'Maak je bedrijf meer waard'. Ze deelt haar tips met De Ondernemer.

Annegien Blokpoel 30 mei 2017

Bedrijfsrendement

De vraag hoe je het rendement verbetert hangt natuurlijk af van de sector en van het bedrijfsmodel. Toch is er altijd wel een aantal knoppen waaraan je kunt draaien:

1. In- en uitgaven

Om zicht te hebben op het rendement moet je exact weten hoe je brutolasten zich verhouden tot de omzet. Als je weet hoe dat bij concurrenten in de sector zit, kan je maatregelen nemen, want elke procent stijging van het brutoresultaat heeft een groot effect op het rendement van het bedrijf. Zorg dat je tot in detail weet wat er in en uit gaat.

2. Productiviteit

Het rendement hangt ook samen met de investeringen die je doet. Als je veel geld hebt gestoken in machines en in mensen die zijn opgeleid om ze te bedienen, is het zaak dat die machines niet stilstaan terwijl de kosten doorlopen. Zorg dat je mensen up-to-date geschoold zijn om de productiviteit zo hoog mogelijk te krijgen.

3. Veel of weining klanten

Als je meer klanten hebt, is het vaak moeilijker om efficiënt te werken. Zo is het in de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld efficiënter om klussen voor pakweg vier klanten na een paar maanden af te ronden en aan klussen voor nieuwe klanten te beginnen, dan tien klanten te hebben waarvan sommige veel langer duren. Daar tegenover staat dat je elke keer tijd en geld in marketing moet investeren om nieuwe klanten te trekken. Het is dan ook zaak exact te weten welke klanten wel en niet een bijdrage leveren aan het rendement. En eventueel afscheid te nemen.

4. Eigen salaris

Uiteraard gaat het ook om het rendement op het geïnvesteerde vermogen. Bij groeiende bedrijven is dat lastig te meten omdat al het verdiende geld vaak in het bedrijf wordt gestoken. Ik adviseer daarom altijd om het eigen salaris goed te regelen. Als je jezelf een laag salaris gunt, kun je nooit een buffer opbouwen. Daarnaast moet je ook als bedrijf sparen om de tegenvallers op te vangen. Sta dus af en toe stil om de balans op te maken. Op sommige momenten is het belangrijk om de interne organisatie aan te passen, bijvoorbeeld door extra mensen aan te nemen.