Nieuws Salaris

Dit zijn de topsalarissen van Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen

De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk streek in 2016 een jaarsalaris van 580.000 euro op. Collega Giel Beelen moest het stellen met een jaarsalaris van 380.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van omroep BNN-Vara, dat deze week uitkwam. Beide presentatoren zitten fors boven de norm voor salarissen bij de publieke omroep.

De Ondernemer | Foto: ANP/Remko de Waal 2 mei 2017

Matthijsvan Nieuwkerk ANP Remko De Waal

Salaris Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk mag zich de best betaalde presentator van de publieke omroep noemen. Zijn salaris het gelijk aan dat van 2015, toen hij nog een ‘loonsverhoging’ van 10.000 euro kreeg, blijkt uit het jaarverslag van BNN-VARA.

Lees ook: Hoeveel verdient Frank Lammers met de Jumbo-reclame?

Salaris Giel Beelen

Radiopresentator Giel Beelen ging er op achteruit en streek in 2016 een kleine vier ton op. In 2015 verdiende hij nog 440.410 euro. Hij kreeg daar toen bovenop extra geld voor ‘promotiewerkzaamheden’ voor de NPO. Giel Beelen verhuisde vorig jaar van de ochtendshow op NPO 3FM naar de avonden in het weekeinde.

Vijf toppresentatoren

BNN-Vara had in 2016 in totaal vijf toppresentatoren op de loonlijst. Zij zorgden voor een kostenpost van in totaal 1.657.775 euro. Eén presentator tikte 288.000 euro op jaarbasis af en twee collega’s verdienden respectievelijk 206.569 en 203.206 euro. In het jaarverslag staat niet om welke presentatoren het gaat. In verschillende media worden namen als Jeroen Pauw, Gerard Ekdom, Paul de Leeuw en Astrid Joosten genoemd. In totaal telt BNN-Vara 444 fulltime banen, en ruim 29 miljoen euro loonkosten (inclusief sociale lasten).

Controverse

De verloning van tv-presentatoren leidde eerder tot controverse, omdat ze (tot op zekere hoogte) worden gefinancierd met publiek geld. Afgesproken is dat presentatoren op de publieke omroep in principe niet meer dan een ministerssalaris (een kleine 190.000 euro) verdienen. BNN-Vara heeft het aantal presentatoren dat boven deze norm zit teruggebracht van tien (2015) naar vijf (2016).

Succesvol programma

Matthijs van Nieuwkerk gaf in tv-programma '5 jaar later' aan 'geen ongemakkelijk gevoel' te hebben bij zijn salaris. "Als ik echt alleen in geld geïnteresseerd was, dan had ik de stap naar een commerciële omroep moeten maken. Wat je daar kan verdienen is bijna een veelvoud van wat ik nu verdien", zei hij tegen collega-presenator Jeroen Pauw.

Van Nieuwkerk vervolgde: "Met het honoreringssysteem dat er nu is - en dat heb ik niet bedacht - zou ik met mijn dagelijks en succesvol programma ook bij de best betaalden moeten horen."

Lees ook: Ondernemer-dj Giel Beelen verdedigt salaris van 0,5 miljoen

Marktconform

BNN-Vara noemt de salarissen van Van Nieuwkerk en Beelen ‘marktconform’. Bovendien worden de salariskosten van enkele toppresentatoren voor een deel niet gefinancierd uit publieke middelen, aldus de omroep.

Met het honoreringssysteem dat er nu is, zou ik met mijn dagelijks en succesvol programma ook bij de best betaalden moeten horen

Tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk