Nieuws Salaris

Heineken-baas Van Boxmeer verdiende 324 keer zo veel als gemiddelde werknemer

Heineken-baas Van Boxmeer en Unilever-topman Polman verdienen respectievelijk 324 en 224 keer meer dan de gemiddelde werknemer binnen de bedrijven. Uit onderzoek van De Volkskrant blijkt dat de kloof tussen top en werkvloer groeit.

De Ondernemer | headerfoto: ANP/Koen van Weel 10 juli 2017

Jean Francois van Boxmeer fotokoenvanweel ANP 50791849

De Volkskrant deed bij 114 toonaangevende bedrijven en instellingen onderzoek naar de beloning. Uit deze jaarlijkse studie blijkt dat de loonkloof tussen top en werkvloer verder oploopt. De beloning van de hoogste bazen steeg vorig jaar krap 3 procent; de laagste stijging in jaren. De werknemers kregen er 1,3 procent bij. Het verschil van 1,5 procent is historisch gezien laag. De kloof groeit dus minder dan in het verleden.

De komende jaren zal de groei van de topinkomens niet verder vertragen, waarschuwt Camiel Selker van beloningsadviesbureau Focus Orange in de Volkskrant. “Enkele grote bedrijven - Philips, Randstad - hebben al flinke verhogingen aangekondigd voor dit jaar. Voor de beloning van hun top vergelijken dit soort bedrijven zich met het gemiddelde van een peer group van vergelijkbare internationale bedrijven. Als een bedrijf onder het gemiddelde zit, wordt daar de beloning verhoogd. Waarop de rest ook weer de portemonnee moet trekken om niet achterop te raken en het proces zich herhaalt.”, meldt de krant.

Bij 50 van de 114 bedrijven uit het Volkskrant-onderzoek groeide het verschil tussen top en werkvloer. Bij 40 bedrijven nam het af, volgens de krant omdat de top minder bonussen en aandelen kreeg. Gemiddeld ontving een topman vorig jaar ruim 1,5 miljoen euro.

Jean-Francois van Boxmeer (Heineken)

De Volkskrant publiceerde een overzicht van de vijf grootste loonkloven. Jean-Francois van Boxmeer staat op één met een werknemer-bestuurder verhouding van 1:324, met een totale beloning van 11,6 miljoen.

Paul Polman (Unilever) Dick Boer (Ahold Delhaize)

Bij Paul Polman (totale beloning 8,4 miljoen) van Unilever was die verhouding 1:224. Unilever-baas Paul Polman zei tegen The Washington Post dat hij zich soms schaamt voor zijn salaris. Dat de heren zo hoog scoren heeft er mee te maken dat ze ook actief zijn in Azië en Afrika, waar de lonen aanzienlijk lager liggen. Een zelfde soort excuus gaat op voor Dick Boer van Ahold Delhaize, Hij kreeg 109 keer meer dan de mensen op de werkvloer. Oorzaak is dat supermarkten vaak relatief veel goedkoop personeel hebben.

Erik Engstrom (RELX)

Erik Engstrom van RELX (voorheen Reed Elsevier) kreeg in 2016 de hoogste totale beloning: 11,9 miljoen euro. Zijn vaste salaris bedraagt 1,3 miljoen euro.

Nancy Mckinstry (Wolters Kluwer)

Enige vrouw in het kloof-lijstje van vijf is Nancy Mckinstry van online uitgeverij & informatiedienstverlener Wolters Kluwer. Bij haar was de werknemer-bestuurder verhouding 1:169. De bestuursvoorzitter was vorig jaar opnieuw de best verdienende baas in Nederland met een totale beloning van ruim 15,6 miljoen euro - waarvan 12,4 in de vorm van aandelen.

HOOGSTE BONUSSEN 2016

 • Jean-Francois van Boxmeer Heineken 1,36 miljoen euro (+13%)
 • Ben van Beurden Shell 2,4 miljoen euro (-31%)
 • Paul Polman Unilever 2,29 miljoen euro (-11%)
 • Erik Engstrom RELX 1,35 miljoen euro (-16%)
 • Dick Boer Ahold Delhaize 1,27 miljoen euro (-6%)

HOOGSTE VASTE SALARISSEN 2016

 • Ralph Hamers ING 1,66 miljoen euro (+2%)
 • Melchert Groot Hal Holding 1,50 miljoen euro (+25%)
 • Ben van Beurden Shell 1,46 miljoen euro (+2%)
 • Lakshmi Mittal Arcelor Mittal 1,46 miljoen euro (-9%)
 • Erik Engstrom RELX 1,33 miljoen euro (-13%)

HOOGSTE TOTALE BELONING 2016

 • Nancy McKinstry Wolters Kluwer 15,64 miljoen euro (+1%)
 • Erik Engstrom RELX 11,93 miljoen euro (-6%)
 • Jean-Francois van Boxmeer Heineken 11,57 miljoen euro (-9%)
 • Ben van Beurden Shell 8,59 miljoen euro (+54%)
 • Paul Polman Unilever 8,37 miljoen euro (-20%)

Kloof (semi)publieke sector

Ook het beloningsgat tussen het bedrijfsleven en de (semi)publieke sector werd groter. De bazen in het bedrijfsleven zagen hun inkomen vorig jaar 4,3 procent stijgen. Hun collega's bij (semi)publieke instellingen en staatsgerelateerde bedrijven leverden 3,2 procent in.

Het oplopende verschil is volgens de Volkskrant deels te verklaren door de Wet Normering Topinkomens (WNT/ Balkenendenorm). Deze wet bepaald dat niemand in de (semi)publieke sector meer mag verdienen dan een minister. Dit jaar is dat vastgesteld op 181 duizend euro.

Schiphol is voor 69 procent in handen van de staat. Bij dit soort staatsgerelateerde bedrijven stelt de minister van Financiën de beloning vast. De meest verdienende buiten het bedrijfsleven in het Volkskrant-onderzoek is topman Jos Nijhuis van Schiphol. Hij kreeg vorig jaar nog 864 duizend euro kreeg. Na kritiek gaat de Schiphol-baas dit jaar terug naar maximaal vijf ton.

Bestuurders van (semi)publieke instellingen die boven de WNT-norm verdienen moeten vanaf dit jaar (vier jaar vanaf 2013) beginnen met inleveren tot het dan geldende plafond. Er wordt niet verwacht dat ook het grote bedrijfsleven gaat inleveren, daardoor zal de kloof groeien.