Nieuws Vitaliteit

Balansmakend helpt ondernemers passie te managen

Ondernemers en gemotiveerde professionals hebben een grote uitdaging: het managen van de passie. De grote valkuil van passie is dat je maar doorgaat en doorgaat, waardoor de balans tussen werk en plezier verdwijnt. Met alle gevolgen van dien. Arbeidsorganisatiepsycholoog Barbara Mulder is ervan overtuigd dat het oplossen van slaap- en levensbalansproblemen voorkomt dat je uitvalt. Met haar eigen bedrijven Slaapmakend en Balansmakend zet ze die overtuiging om in praktische trainingen.

Rodrick de Munnik 15 december 2021

Balansmakend balans passie werk

Afbeelding: Shutterstock.

Het is de valkuil van iedere ondernemer. Je barst van de goede plannen, je hebt de passie om ze waar te maken en je gaat er vol voor. En dan ineens knal je tegen de muur. De schrijvers Brad Stulberg en Steve Magness beschrijven het mooi in hun boek The Passion Paradox: ,,Je lichaam zit aan de eettafel met je familie, maar je gedachten zijn elders, gefixeerd op het nieuwe product dat je gaat lanceren of hoe je de zoveelste zin op de zoveelste pagina van je boek gaat herschrijven. Tunnelvisie. Dan leef je niet de passie, maar leeft de passie jou.”

Gepassioneerde mensen, zo schrijven ze, worden gedreven door dopamine, de 'molecuul van verlangen en motivatie'. Het stofje komt niet aan het eind van het proces, als successen moeten worden gevierd, maar ergens onderweg, om je er met je kop bij te houden. De interne bedrading van ons soort is er niet op gericht om gewoon maar tevreden te zijn met wat we hebben, maar om vooruit te gaan.

Lees ook: De 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk

Het gevolg van dopamine is dat je maar door blijft gaan. Dat zou nog niet zo erg zijn, als we dat eindeloos zouden kunnen volhouden. Maar hoe dieper je gaat in je passie, hoe harder zij als een boemerang terugkomt. Of, zoals Elon Musk het zegt: ,,De realiteit (van gepassioneerd ondernemen, red) is grote hoogten, diepe dalen en onverbiddelijke stress.'' Niemand die dat langdurig volhoudt. Boem is ho.

Veel ziekteverzuim wordt veroorzaakt door slaapproblemen

Gelukkig is ook omgaan met (ondernemers)passie trainbaar. Het is het domein van het bedrijf van Barbara Mulder, Balansmakend. Mulder is zelf ondernemer dus weet wat ondernemers tegenkomen. Ze is ondernemer geworden om haar persoonlijke en professionele passie in de juiste richting te sturen ,,Ik ben van huis uit arbeidsorganisatiepsycholoog en werkte als teamleider in de thuiszorg. Net afgestudeerd, crisis, weinig banen te vinden, dus ik was blij aan de slag te kunnen. Maar ik werd daar heel ongelukkig, zoals veel ondernemers in loondienst. Ik ben een persoon die van autonomie houdt, eigen keuzes wil maken, en dat kon daar niet.”

In 2011 begon ze voor zichzelf met een idee. ,,In die organisatie zag ik dat veel ziekteverzuim wordt veroorzaakt door slaapproblemen. Dat was een enorm probleem voor zowel de organisatie als de werknemer, die immers ook het beste uit zijn leven wil halen. Voor de psychologische achtergrond en behandeling van die slaapproblemen was in Nederland amper kennis of behandelingsprotocollen. Toen heb ik alle kennis en wetenschap gezocht die ik kon vinden en heb mezelf omgeschoold. Samen met mijn zakenpartner ben ik toen met Slaapmakend begonnen, een psychologiepraktijk helemaal gericht op het behandelen van psychische klachten door slaapproblemen.”

,,Ondernemers leggen zelf de lat heel hoog. Stoppen te veel tijd in hun bedrijf en te weinig in de overige zaken in hun leven die ertoe doen"

Barbara Mulder

Gaandeweg ontdekten ze wat het ondernemersschap echt inhoudt. ,,Voor mij kenmerken ondernemers zich door hun eigenzinnigheid, drang naar autonomie en creativiteit. Terugkijkend zat het er bij mij altijd al in. Als puber was ik altijd al een soort zwart schaap, met totaal andere ideeen over hoe mensen met elkaar om moesten gaan. Op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Zo ga ik ook om met alle mensen die voor Slaapmakend werken. We hebben niemand in dienst, werken alleen met ZZP-ers. Die specifieke mentaliteit geeft een positieve flow aan het bedrijf.''

Creativiteit is ook een groot onderdeel van ondernemer zijn, meent Mulder nu. En dan creativiteit vooral in de zin van kansen zien waar ze zich voordoen en daar dan met een goed idee op inspelen. Niet met geld verdienen als doel, hooguit als gevolg, als indicatie van succes. Vandaar dat ze nu haar energie richt op de nieuwste tak van haar bedrijf: Balansmakend.

Preventief aan de slag, om te voorkomen dat mensen blijven aanmodderen tot ze uitvallen en hulpzoeken

Met Balansmakend wil Mulder gepassioneerde professionals, of dat nu ondernemers zijn of werknemers in loondienst, trainen in het in balans houden van hun leven. Doel is niet meer achteraf problemen te fiksen, maar juist preventief te werk gaan. ,,Het gaat in het leven om de verhouding tussen draagkracht en draaglast. Niet iedereen heeft dezelfde belastbaarheid. Niet iedereen is altijd belastbaar. In ondernemingen is te weinig aandacht voor de vitaliteit van het personeel. En dan bedoel ik niet zo zeer de fysieke gezondheid, die ook enorm belangrijk is, maar de geestelijke. Werknemers worden volgestopt met targets en KPI's, waardoor welzijn ondergeschikt wordt gemaakt. Ondernemers vormen een andere doelgroep. Zij leggen zelf de lat heel hoog. Stoppen te veel tijd in hun bedrijf en te weinig in de overige zaken in hun leven die ertoe doen. Met Balansmakend willen we daar evenwicht, balans, in aanbrengen, zodat de professional op de langere termijn gezond belastbaar is.” Met gerichte trainingen gaat Balansmakend preventief aan de slag, om te voorkomen dat mensen blijven aanmodderen tot ze uitvallen en hulpzoeken.

Balansmakend is ook voor Mulder zelf een manier om balans te houden. ,,Ik merkte dat ik als ondernemer veel tijd stopte in de onderneming en te weinig nog bezig was met de inhoud. Maar dat is waarom ik ben begonnen met de onderneming! Ik wilde weer trainingen geven, in actie komen, aan de bak. Om voor mezelf ook de draagkracht te versterken.”

Barbara Mulder, oprichter van Balansmakend en Slaapmakend.

Lees ook: Volg je passie: het slechtste carrièreadvies volgens Carolina Pruis

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws