Aangeboden door Rijksoverheid

Branded Content Vitaliteit

Zo draag je als bedrijf je steentje bij aan het bestrijden van eenzaamheid

Omkijken naar je medemens. Een vaardigheid die je niet vroeg genoeg kan leren, weet ook kinderopvangorganisatie Partou. ,,Voor het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen hebben wij de handen ineen geslagen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Want jong of oud: vrienden maken je leven leuker. En dat gunnen wij iedereen!”

Esmee Weerden 22 november 2022

Een tegen eenzaamheid

Léontine van Haagen, campagnemanager bij Partou

Eén tegen eenzaamheid

Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil het ministerie van VWS de trend van eenzaamheid in Nederland doorbreken. Door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken, en vervolgens aan te pakken. Wil jij met jouw organisatie ook een bijdrage leveren? Doe mee! Elk klein gebaar helpt. Kijk hier voor inspiratie.

,,Als organisatie spelen wij een belangrijke rol in de maatschappij om kinderen te helpen in hun sociale ontwikkeling”, vertelt Léontine van Haagen, campagnemanager bij Partou. “Zodoende brengen wij kinderen al vroeg in aanraking met ouderen. Omkijken naar je medemens wordt zo heel normaal voor ze.”

En dat is hard nodig, als je bedenkt dat één op de vier ouderen zich weleens eenzaam voelt. “Tijd dus als bedrijf om in actie te komen. Van het sturen van kaartjes tot geregeld op bezoek gaan in het verzorgingstehuis: een klein gebaar kan al een groot verschil maken.” Partou biedt in Nederland op ruim 700 locaties kinderdagopvang en peuteropvang voor 0-4-jarigen en buitenschoolse opvang voor 4-13-jarigen. Hier organiseren ze het hele jaar door diverse activiteiten die kinderen en ouderen bij elkaar brengen. Daarom is Partou in 2019 ook deelnemer geworden van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

“Van het sturen van kaartjes tot geregeld op bezoek gaan in het verzorgingstehuis: een klein gebaar kan al een groot verschil maken”

Op bezoek bij ‘de opa’s en oma’s’

‘Generaties verder brengen’ is de missie van Partou die overal in de organisatie verweven zit. ,,Niet alleen door kinderen op te vangen, zodat hun ouders of verzorgers de ruimte krijgen zichzelf te ontwikkelen in de maatschappij, maar ook door aandacht te besteden aan ouderen”, aldus Léontine. Uitleggen wat eenzaamheid is, kan nog niet aan de jongste kinderen. ,,Ze weten niet beter dan dat ze op bezoek gaan bij ‘de opa’s en oma’s’ in het verzorgingstehuis. Voor het spelen van spelletjes of het maken van muziek. Ouderen staan er in eerste instantie niet altijd voor open om kinderen te ontvangen, want kinderen kunnen heel druk zijn. Maar vaak zien we na een tijdje dat ouderen fysiek en mentaal opknappen van het contact met kinderen.” De wat oudere kinderen zijn er veel bewuster mee bezig, vervolgt Léontine. ,,Van ouders krijgen we terug dat hun kinderen ineens andere soort vragen over het leven stellen. Geweldig, toch?”

Generaties verbinden

Vanuit het servicekantoor van Partou helpt Léontine haar collega’s op de locaties met activiteiten voor kinderen en ouderen waar nodig, maar ze verplicht de locaties tot niets. ,,Wij geloven dat het alleen werkt als onze collega’s zelf gemotiveerd zijn om ermee aan de slag te gaan.” Léontine heeft op haar beurt weer veel steun aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. ,,De Nationale Coalitie helpt bijvoorbeeld bij het eerste contact met gemeenten, waar mogelijk weer nieuwe samenwerkingsprojecten uit ontstaan, of met partijen die ook bij de coalitie aangesloten zijn.

Zo hebben we dit jaar met de Felini Foundation, een stichting die generaties verbindt, een bloemenactie gehouden tijdens de Week tegen Eenzaamheid begin oktober.” De bewoners van woonzorggroep Flora, gevestigd op de Floriade in Almere, kregen de primeur. Zij kregen bezoek van Partou-bso Klipgriend in Almere. Léontine daarover: ,,De bewoners vonden het heel gezellig dat de kinderen er waren. De ongedwongen en ontwapenende interactie tussen jong en oud was heerlijk om te zien én horen.” In totaal zijn er tijdens de Week tegen Eenzaamheid 2.000 bloemstukjes gemaakt door kinderen voor ouderen.

Kom in actie

Léontine moedigt ieder bedrijf aan om zich in te zetten tegen eenzaamheid en aan te sluiten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. ,,Bedrijven denken snel dat ze continu met activiteiten bezig moeten zijn, zodra ze zich aanmelden. In de praktijk is dat helemaal niet het geval. Acties hoeven niet groots en meeslepend te zijn of veel tijd en moeite te kosten. Het gaat om de kleine gebaren, dus zoek iets wat bij jouw bedrijf past en zet je ook in. Daarmee kunnen we als ondernemend Nederland een groot verschil maken.”

Eén tegen eenzaamheid

Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil het ministerie van VWS de trend van eenzaamheid in Nederland doorbreken. Door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken, en vervolgens aan te pakken. Wil jij met jouw organisatie ook een bijdrage leveren? Doe mee! Elk klein gebaar helpt. Kijk hier voor inspiratie.

Tijdens de Week van de Ondernemer was Léontine van Haagen te gast bij de live kijkradioshow van De Ondernemer. Dat fragment kun je hieronder terugkijken.