Nieuws Personeel

Waarom Netflix werknemers aanmoedigt om bij andere bedrijven te solliciteren

Netflix moedigt werknemers aan om bij andere bedrijven te solliciteren. Waarom het streaming-bedrijf dat doet staat in het boek van voormalig Netflix-topvrouw Patty McCord.

De Ondernemer | Foto: Pixabay 22 januari 2018

Werkplek team personeel pixabay

McCord werkte tot 2012 als Chief Talent Officer bij Netflix. In haar 14-jarige carrière bij het bedrijf in Californië experimenteerde ze met nieuwe manieren van werken. Werknemers van Netflix mogen zelf bepalen wanneer en hoe lang ze op vakantie gaan en hoelang ze ouderschapsverlof opnemen. Vrijheden waar volgens McCord wel extreem hoge eisen tegenover staan.

McCord begon na haar vertrek een eigen adviesbureau en schreef meerder boeken vanuit haar ervaring in Silicon Valley. Haar nieuwste boek heet ‘Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility’ (cultuur van vrijheid en verantwoordelijkheid opbouwen).

Lees ook: Deze 7 gouden regels leveren Netflix miljarden op

Volgens Patty McCord zijn er vier belangrijke redenen waarom het buiten de deur solliciteren goed is voor het bedrijf en de werknemer:

1. Netwerk vergroten

Alles draait om een goed netwerk. Wordt de sollicitant niet aangenomen voor de nieuwe baan, dan zou diegene in de toekomst alsnog belang kunnen hebben bij de connectie met de andere partij.

2. Persoonlijke doelen scherp krijgen

“Mijn ervaring is dat je eerlijker bent tegenover een wildvreemde dan tegen je eigen manager,” zegt McCord tegen Business Insider. “Je weet na een tijdje wat het management wil horen. Een vreemde zal eerder vragen naar wat je graag zou willen doen en dan zeg jij: ‘Nou, ik heb wel een paar ideeën!’ Een onbekende maakt je opener en minder op je hoede.”

3. Marktwaarde

Solliciteren bij de concurrent heeft misschien wel wat weg van vreemdgaan. Toch moeten werknemers volgens McCord niet bang zijn voor dat gevoel. “Je bent gewoon aan het uitzoeken wat er in de markt gebeurt”, zegt ze op Business Insider. Het geeft medewerkers inzicht in wat ze waard zijn in de huidige markt.

4. Waarderen

Zijn het personeelsbeleid en de bedrijfscultuur binnen je bedrijf op orde? Dan hoef je je als ondernemer geen zorgen te maken. Het gras lijkt vaak groener bij de buren, maar medewerkers zullen ontdekken dat schijn vaak bedriegt.

Een onbekende maakt je opener en minder op je hoede

Patty McCord