Nieuws Personeel

'Ze hebben in de keuken goed hun best gedaan'

Ze staat met ingehouden adem de schijfjes radijs en de oesterkers nog even wat mooier in het schaaltje te schikken. "Eigenlijk is het appeltje-eitje", zegt Anne (23). De steaktartaar van diamanthaas, met crème van limoenbitterbal van kalf en microgroentes oogt als een kunstwerkje als het wordt opgediend.

Lucien Baard | Foto: Christian van der Meij 10 maart 2016

De ster christian van der meij

Anne is een van de verstandelijk gehandicapten, die deze woensdagavond de dienst uitmaakt in Restaurant Dorset in Borne. De opbrengst van het diner gaat naar Dagactiviteitencentrum De Ster in het dorp. Van bediening, keukenhulpen tot de gastvrouwen en -heren: ze zijn allemaal cliënten van De Ster. En voor hen zit het restaurant vol met goed betalende gasten (95 euro per persoon). Ondernemers, architecten en politici uit de regio.

Het is een belangrijke avond, niet alleen vanwege de opbrengst. Want de toewijding van twintig hardwerkende 'Sterren' is ook een statement. Ze zijn gehandicapt, maar waardevol. Ze mogen er zijn. Dat dringt door aan de tafeltjes.

TalentDiane Wilt (echtgenote van RTL-weerman Dennis Wilt) schiet bij het voorgerecht ineens even vol. Ze doen geen moeite dat te verbergen. "Wij hebben twee kinderen, die nu thuis pizza staan te bakken. Maar we hebben ook van dichtbij meegemaakt dat het niet vanzelfsprekend is. Een zoontje is heel ernstig gehandicapt ter wereld gekomen en veertien jaar geleden gestorven. Wat had je graag dat hij 'maar' het syndroom van Down had gehad. Op een moment als dit denk je terug aan je eigen kindje. Het is zo ontroerend en mooi als je ziet hoe deze mensen hun talenten hier laten zien."

EtiquetteZoals Sylvia (20) die in de bediening haar uiterste best doet om alle gasten te plezieren. Ze loopt statig met haar dienblad van tafel naar tafel. Ze is trots. "Ik vind het hier mooi en sjiek", zegt ze. Zelf houdt ze meer van lasagne, broccoli en wortels in plaats van al die luxe gerechtjes. "Maar ze hebben in de keuken wel heel goed hun best gedaan." Sylvia houdt rekening met de etiquette. "Je moet alles met rechts neerzetten. En langs de rechterkant van de gast. Ik moet wel soms goed nadenken: 'Wat is ook al weer rechts?'"

TaakJanneke heeft dan haar grootste taak er al vlekkeloos op zitten: de gasten verwelkomen. "Iedereen netjes binnenlaten. Je bent toch het visitekaartje van het restaurant. En ik ben er ook heel goed in, vind ik zelf." Klachten zijn er niet geweest. Ze heeft niets aan het toeval overgelaten. "Ik heb extra make-up op. Mijn nieuwe oogpotlood, dubbele mascara... En natuurlijk mijn tanden gepoetst." En zo vervult iedereen (op zijn eigen niveau) een taak. Anne en Ayle (21) in de keuken. Demi (23) als ober en Eline (19) ruimt de tafels af. Ze heeft een extra handicap, omdat ze met een rollator tussen de tafels moet laveren. "Ja, die kan wel eens goed in de weg zitten. Maar er is niets gevallen. Ik moet wel oppassen dat ik niemand op de hakken rijd." Ze vindt het afruimen hartstikke leuk. "Maar niet om als werk te doen."

Restauranteigenaar Willem Dankers ziet het met glinsterende ogen aan. Hij is blij dat het vol zit, voor De Ster. Maar gevoelsmatig 'wint' hij zelf ook: "Deze mensen zijn zo puur. Hadden we allemaal maar iets meer van hen."