Nieuws Personeel

'Zelfs kerstpakket Jumbo minder'

Werknemers van Jumbo in Raalte geven met actie een signaal af aan de directie dat ze de voorgenomen plannen niet pikken.

Martin Vink | Foto: Gerard Vrakking 26 februari 2016

Jumbo staking gerard vrakking

Verkleumd door de kou doet Dick de Ruiter uit de doeken waarom hij actie voert tegen voorstellen van zijn werkgever, Jumbo. "Jumbo is bezig allerlei regelingen aan te scherpen. Zelfs de kerstpakketten worden al minder..."

Vijfentwintig jaar werkt De Ruiter in de supermarktbranche. Eerst voor C1000, later voor Jumbo. Met heimwee denkt de vijftigjarige Zwollenaar nog wel eens terug aan zijn tijd bij C1000. "Jumbo is minder sociaal. Bij C1000 kreeg je meer waardering." De Ruiter is één van de actievoerders donderdagavond op het parkeerterrein tegenover het complex van het distributiecentrum van Jumbo in Raalte.

Zo'n vijfendertig werknemers zijn naar buiten gekomen om zich bij het 'actiecentrum' van de FNV aan te sluiten. In de vestiging in Raalte werken ruim honderd personeelsleden.

SignaalHet gaat niet om een staking in Raalte; de werknemers benutten hun pauze om buiten een signaal af te geven aan de Jumbo-directie. Jerry Clements van de FNV: "Jumbo pleegt diefstal. Jullie willen gewoon je toeslagen behouden, drie procent loonsverhoging, een goede ouderenregeling."

Roel Wolfkamp werkt als productiemedewerker bij Jumbo. Het steekt de 27-jarige Raaltenaar onder meer dat Jumbo medewerkers wil verplichten op zondagen te werken. "Ik sta er niet onwelwillend tegenover om op zondag te werken. Maar dat moet dan een vrijwillige keuze zijn."

ActieOp het actieterrein krijgen de actievoerders een bakje patat en een blikje drinken. Ze kunnen zich ook in een T-shirt hijsen. Met daarop de tekst: 'Wij van Jumbo... strijden voor een goed cao'.

Gaat het dit keer niet om een staking, die gaat er wat FNV'er Clements betreft wel komen als de supermarktketen haar plannen niet bijstuurt.

ReactieJumbo laat via een woordvoerder weten de acties 'onbegrijpelijk en 'voorbarig' te vinden. "De onderhandelingen met de vakorganisaties zijn pas begonnen. Nu al komt de FNV met acties. Daar is niemand bij gebaat."