Nieuws Oekraine

Ceo’s vragen Europese bedrijven om Oekraïense en andere vluchtelingen te integreren

Bijna een jaar na de inval van Rusland in Oekraïne kondigt Tent Partnership for Refugees (Tent) een Europese top aan waarin bedrijven samenkomen om de economische integratie van vrouwelijke Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen op het continent te versnellen.

Van onze redactie 22 februari 2023

Oekraine halina baan oesters yerseke

De Oekraïense Halina aan het werk tussen de oesters in het Zeeuwse Yerseke. Foto: Marcelle Davidse

Tent is een wereldwijd netwerk van meer dan 300 bedrijven die zich inzetten voor de economische integratie van vluchtelingen. Het evenement wordt georganiseerd nu acht miljoen vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, uit Oekraïne naar Europa zijn gevlucht. Daarvan hebben zich er alleen in Nederland al ongeveer 90.000 gevestigd.

De Tent European Business Summit
zal op 19 juni plaatsvinden in Parijs tijdens de Wereldvluchtelingenweek. Hier zullen grote bedrijven ambitieuze toezeggingen doen om vluchtelingen aan het werk te helpen. Dit bouwt voort op het succes van Tents eerdere zakelijke bijeenkomsten, waaronder de tweede Dutch Business Summit in april 2022, waar dertien vooraanstaande Nederlandse bedrijven beloofden bijna 22.000 vluchtelingen in dienst te nemen, op te leiden en te begeleiden naar werk.

''Bedrijven moeten meer dan ooit betekenisvol leidinggeven, verantwoordelijk handelen en samenwerken om de grootste uitdagingen van deze tijd op te lossen''

Paul Polman, voormalig ceo Unilever

Bedrijfsleven kan steentje bijdragen door Oekraïense vluchtelingen helpen werk te vinden

De Europese summit wordt mede georganiseerd door Jacob Aarup-Andersen, ceo van ISS, Dominika Bettman, ceo van Microsoft Polen, Ramon LaGuarta, ceo van PepsiCo, en Paul Polman, voormalig ceo van Unilever, samen met Hamdi Ulukaya, ceo van Chobani en oprichter van Tent. De ceos doen een dringende oproep aan grote werkgevers in heel Europa om concrete toezeggingen te doen om vluchtelingen te helpen integreren.

,,Europese regeringen hebben de Oekraïense vrouwen die de oorlog ontvluchtten verwelkomd. Het bedrijfsleven kan nu zijn steentje bijdragen door hen te helpen werk te vinden. Dit is de belangrijkste stap om vluchtelingen te helpen integreren in hun nieuwe thuisland", aldus Ulukaya. ,,Dat is het doel van de Tent European Business Summit. Samen met de visionaire ceo's die vandaag deelnemen roep ik andere bedrijfsleiders in heel Europa op om in actie te komen en Oekraïense vrouwelijke vluchtelingen en andere vluchtelingen in dienst te nemen. Zij verdienen het niet alleen om te overleven, maar ook om hun leven opnieuw op te kunnen bouwen."

Lees ook: Mohamad leerde koken in vluchtelingkamp, nu opent hij eigen Syrisch restaurant

Economische onafhankelijkheid vluchtelingen ondersteunen

Voormalig Unilever-ceo Paul Polman: ,,Bedrijven moeten meer dan ooit betekenisvol leidinggeven, verantwoordelijk handelen en samenwerken om de grootste uitdagingen van deze tijd op te lossen. Dat is niet alleen onze morele plicht, het is ook zakelijk gezien verstandig. Met miljoenen ontheemden in heel Europa zullen bedrijven die vluchtelingen verwelkomen profiteren van hun talenten, hun economische onafhankelijkheid ondersteunen en ook door klanten en de samenleving als geheel worden beloond."

Lees ook: Dit Zeeuwse restaurant heeft goud in handen met Oekraïens personeel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws