Nieuws Oekraine

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Volgens de bierbrouwer is het onder de huidige omstandigheden niet meer mogelijk om langer op een rendabele manier in dat land actief te blijven. Het concern geeft aan vanwege het besluit waarschijnlijk een afschrijving van circa 400 miljoen euro te moeten doen.

Van onze redactie 28 maart 2022

Heineken brouwerij prijzen

Meld je nu aan voor de speciale lunch-nieuwsbrief van De Ondernemer, met op doordeweekse dagen het laatste ondernemersnieuws, ook over Oekraïne. Deze nieuwsbrief heeft ook een virtueel gesproken versie. Aanmelden doe je via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Heineken kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Ook werden er al geen nieuwe investeringen meer gedaan en werd er niet meer naar Rusland geëxporteerd.

Maar Heineken produceerde er ook veel lokale biermerken, bijvoorbeeld Zhigulevskoe en Oxota. Daarom was het bedrijf gaan nadenken wat het met al zijn Russische activiteiten wilde doen. Vanuit verschillende kanten klonk er al eerder kritiek dat Heineken de meeste activiteiten nog in stand hield.

Op de verkoop zal geen winst worden geboekt, geeft Heineken aan.

,,We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren", stelt het concern in een verklaring. Met circa 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van Rusland.

Het is de bedoeling dat er een nieuwe eigenaar voor de Russische onderdelen wordt gevonden. Op de verkoop zal geen winst worden geboekt, geeft Heineken aan. Het concern zegt verder dat de salarissen van het personeel in ieder geval nog tot eind dit jaar worden uitbetaald. Ook wil Heineken zorgen dat de werkgelegenheid in de toekomst blijft bestaan.

Lees ook: Wat kun jij met jouw bedrijf doen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne?

De laatste tijd hebben al tal van bedrijven uit verschillende branches Rusland de rug toegekeerd. De Deense brouwer Carlsberg, in Rusland eigenaar van het grote Russische biermerk Baltika, heeft ook aangekondigd Rusland te verlaten. Net als Heineken wil Carlsberg, dat in Cees ’t Hart een Nederlandse topman heeft, ook al zijn activiteiten in het land verkopen.

Leveringen Bavaria aan Rusland liggen stil

Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van Bavaria, laat weten dat tot nader order de leveringen aan Rusland stilliggen, evenals de financiële transacties met het land. Een woordvoerder benadrukt dat de situatie bij Swinkels anders is dan bij Heineken. In Rusland werkt de onderneming samen met een lokale, onafhankelijke brouwerij die onder licentie bieren produceert en verkoopt.

Levensmiddelenconcern Unilever is ook nog actief in Rusland, waar het alleen nog producten verkoopt die in het land zelf zijn gemaakt. De fabrikant van voedings- en verzorgingsproducten als Dove, Axe, Knorr en Ben & Jerry's staakte eerder deze maand wel alle import uit en export naar Rusland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws