Nieuws Politiek

Ondernemerscollectief People for People zet zich vanaf nu in voor alle vluchtelingen in Nederland

Hulporganisatie People for People gaat zich per direct richten op alle vluchtelingen in Nederland, in plaats van alleen de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het ondernemerscollectief wil met concrete actie en samenwerking inspelen op de schrijnende situaties in Nederlandse opvangcentra.

Van onze redactie 8 september 2022

People for people ali niknam vluchtelingen

Foto: Shutterstock

Onderliggende problematiek

Volgens People for People heeft de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne een brede onderliggende problematiek aan het licht gebracht die speelt bij de vluchtelingenopvang in Nederland. Er is sprake van een gebrek aan informatievoorziening, opvangcapaciteit en een gefragmenteerde aanpak gebaseerd op afkomst. Op dit moment hebben bijna 44.000 asielzoekers op 140 locaties geen toegang tot de benodigde basisvoorzieningen.

De stichting nam eerder deze maand het heft in eigen hand en bracht duizend noodpakketten met dekens en hygiëneproducten naar Ter Apel. Met de koerswijziging wil ze structureel bijdragen aan de opvangcrisis. Daarbij concentreert People for People zich in eerste instantie op het bieden van een luisterend oor, informatievoorziening (zodat de vluchtelingen weten waar ze aan toe zijn) en inclusie (de getroffen personen betrekken bij de oplossing). Ook blijft het collectief ad hoc hulp verlenen door voedsel, kleding en slaapplekken te regelen. People for People wil urgente problemen als in Ter Apel op een ondernemende manier oplossen, met als doel dat dit bijdraagt om dergelijke problematiek structureel te voorkomen.

Lees ook: Topondernemers Niknam, Beckers en Vis pakken huisvesting Oekraïners aan

Hands-on-mentality

Ali Niknam (ondernemer, en een van de oprichters van People for People): ,,We zagen de mensonterende situaties in Ter Apel en konden niet langer wegkijken. Als ondernemers zijn we gewend om snel in te spelen op veranderingen. Daarom konden we binnen 24 uur in kaart brengen waar de nood het hoogst was en zijn we meteen tot actie overgegaan."

In de komende weken hoopt People for People een reeks aan nieuwe initiatieven te ontplooien om de levensomstandigheden in de opvangcentra te verbeteren en een menswaardige opvang te garanderen voor alle vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Daarnaast zoekt de organisatie naar structurele oplossingen voor de ontstane problemen, die door de toestroom aan vluchtelingen duidelijker in beeld zijn gekomen. Hiervoor werkt de stichting samen met een keur aan bedrijven en burgers, maar bijvoorbeeld ook met partijen op locatie als Vluchtelingenwerk, het COA en het Rode Kruis.

Ali Niknam

Lees ook: Hoe anti-bankier Ali Niknam van bunq de beste neobank van de EU wil maken

Aansluiting bij People for People-collectief

Stichting Director Marcella Simons: ,,Onze missie is altijd geweest om zoveel mogelijk mensen in nood te helpen, ongeacht hun achtergrond. We kwamen daarom in actie en zagen uit de eerste hand hoe schrijnend de situatie echt was. Vervolgens besloten we om te kijken hoe we met onze ondernemende aanpak structureel kunnen bijdragen aan een oplossing voor de problematiek.”

Ondernemende organisaties, maar ook particulieren die willen bijdragen aan een oplossing van de problemen zijn meer dan welkom en kunnen zich via WhatsApp aansluiten bij het People for People-collectief.

Lees ook: Topmannen bunq, Picnic en MessageBird slaan handen ineen voor Oekraïne

Over People for People

People for People is opgericht door Ali Niknam (ceo bunq), Joris Beckers (ceo Picnic) en Robert Vis (ceo Messagebird). Vlak nadat de oorlog in de Oekraïne begon, namen de ondernemers het initiatief om een stichting te starten en mensen getroffen door het conflict te helpen met bijvoorbeeld slaapplaatsen, voedsel, vervoer, gratis bankrekeningen en sim-kaarten.

Verder helpt de stichting organisaties als Movement On The Ground, Netherlands for Ukraine en Lifeline Ukraine hun impact te vergroten. In totaal heeft People for People inmiddels tienduizenden mensen geholpen. Zo kregen vijfhonderd kinderen toegang tot educatie en werd voorzien in meer dan 11.000 bankrekeningen en ruim 135.000 voedsel-, baby- en hygiëneproducten. Bovendien werden meer dan 170 mensen aan een baan geholpen en 130.000 maaltijden verstuurd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws