Nieuws Prinsjesdag
Miljoenennota: dit zijn de belangrijkste maatregelen voor ondernemers
Op Prinsjesdag presenteerde het demissionaire kabinet de Miljoenennota. Het overzicht van de belangrijkste maatregelen voor ondernemers.

Sigrid Kaag, demissionair minister van Financiën, komt aan in de Tweede Kamer met het koffertje met de miljoenennota op Prinsjesdag. Foto: ANP
Snel op de hoogte:
- Winstvrijstelling van mkb’ers gaat omlaag
- Lonen stijgen
- Meer belasting op vermogen
- Miljoenen voor economische veiligheid en startups
Lees ook: Eddy van Hijum (NSC): ‘Mes moet in de administratieve lasten voor het mkb’
Deze maatregelen markeren belangrijke verschuivingen op economisch vlak en zullen invloed hebben op zowel werkenden als ondernemers en bedrijven in het komende jaar. Een uitgebreid overzicht van alle maatregelen uit de Miljoenennota vind je op AD.nl.
Lonen stijgen voor werkenden
- De lonen stijgen naar schatting gemiddeld met 5,4 procent, wat een opsteker is voor werkenden te midden van de huidige inflatie. Voor werkgevers stijgen daarmee juist de personeelskosten.
Arbeidskorting verhoogd
- De arbeidskorting, een belastingvoordeel voor werkenden, wordt verhoogd met 115 euro, wat betekent dat werkenden netto meer overhouden. Deze maatregel komt neer op een investering van 200 miljoen euro.
Belastinghervormingen
- Hogere inkomens zullen eerder het toptarief van 49,5 procent betalen. Dit tarief geldt nu voor inkomens boven de grens van 75.625 euro, wat ruim 1,5 miljard euro aan extra belastingopbrengsten oplevert. Zonder ingrijpen zou pas vanaf 80.263 euro het toptarief verschuldigd zijn.
Meer belasting op vermogen
- Het heffingsvrije vermogen blijft ongewijzigd en het tarief stijgt van 32 procent naar 34 procent. Dit betekent dat je over je spaargeld eerder en meer belasting zullen betalen.
Miljard voor uitkopen bedrijven en agrarische als industriële sector
- Volgend jaar staat er 1 miljard euro klaar om bedrijven, zowel in de agrarische als industriële sector, die aanzienlijke hoeveelheden stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden, vrijwillig de mogelijkheid te bieden hun bedrijf aan de overheid te verkopen.
Minder winstvrijstelling voor mkb-ondernemers
- Ondernemers zullen de impact voelen, aangezien de winstvrijstelling voor mkb'ers wordt verlaagd van 14 procent naar 12,7 procent.
Investeringen in economische veiligheid en startups
- Het kabinet richt zich op het versterken van economische veiligheid en investeert 100 miljoen euro om gevoelige technologieën, innovaties en vitale aanbieders in Nederland te behouden.
- Daarnaast gaat er 100 miljoen euro naar veelbelovende startups, die toegang krijgen tot extra financiering via een Europees investeringsfonds en het Nationaal Groeifonds, een pot van 20 miljard euro. Bovendien wordt de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) verhoogd om bedrijven te ondersteunen bij onderzoek en innovatie.
Lees ook: Mona Keijzer (BBB) pleit voor lastenverlaging: 'Ondernemers zijn geen pinautomaat'