Nieuws Prinsjesdag

Ook dit staat er in de uitgelekte Miljoenennota

De Miljoenennota. Ook dit jaar weer, precies vier dagen voor de officiële presentatie van de kabinetsplannen voor het volgend jaar op Prinsjesdag is het uitgelekt. Een opsomming, relevant voor ondernemers, het bedrijfsleven, lees je hier.

Van onze redactie 17 september 2022

Prinsjesdag miljoenennota koffertje wopke hoekstra rutte

Het beroemde koffertje. Dit jaar klapt D66-minister Kaag het open op de Derde Dinsdag van September, maar is de Miljoenennota wederom uitgelekt. Foto: ANP.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over Prinsjesdag

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'

De economische cijfers

Het kabinet gaat volgend jaar 395 miljard euro uitgeven, en er komt 366,4 miljard euro binnen. Het kabinet verwacht een economische groei van 1,5 procent, voor dit jaar wordt nog uitgegaan van 4,6 procent.

Koopkrachtmaatregelen voor meer inkomen

Het kabinet trekt 17,2 miljard euro extra uit om de koopkracht te verbeteren. De oorlog in Oekraïne heeft de energieprijzen opgestuwd, maar ook de boodschappen zijn veel duurder geworden.

Dus gaat het minimumloon met 10 procent omhoog, waardoor ook de gekoppelde uitkeringen zoals de AOW stijgen.

Het tarief van de eerste inkomstenbelastingschijf wordt verlaagd met 0,11 procentpunt.

Lees ook: FNV stelt volgens maatstaf Europees Parlement: minimumloon in Nederland naar 14 euro

Met de kennis van nu, terug in de tijd: Dit is misschien wel het beste magazine over ondernemen in coronatijd

Koopkracht, klimaat en corona

Ondanks de miljarden euro's die er naar de reparatie van de koopkracht gaat, blijft het kabinet investeren in het Klimaatfonds, voor het stimuleren van de productie van duurzame waterstof (145 miljoen euro), wind op zee (180 miljoen) en warmtenetten (200 miljoen).

Ook in 2023 wordt er geld vrijgemaakt voor maatregelen om het coronavirus te beteugelen; in totaal is daar 5,2 miljard euro voor uitgetrokken.

Lagere energierekening

Om de energierekening binnen de perken te houden is een verlaging van de energiebelasting aangekondigd. De tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns wordt verlengd tot in ieder geval juni 2023. En er komt een energietoeslag van 1300 euro voor kwetsbare huishoudens.

Extra geld voor kansenongelijkheid, leraren en 'leengeneratie'

Het kabinet maakt zich zorgen over de 'dalende trend' in de onderwijsprestaties in het basis- en voortgezet onderwijs. Er komt 1 miljard extra voor de aanpak van kansenongelijkheid, 1 miljard voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en ook eens 800 miljoen extra voor goede leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners.

Ook is er nog 1 miljard euro uitgetrokken voor een betere tegemoetkoming voor de studenten die 'geen recht hebben gehad op de basisbeurs'.

Bronnen: NOS, de Telegraaf.

Lees ook: Kabinet wil door met prijsplafond voor gas en stroom: 'Constructief gesprek energiemaatschappijen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws