Nieuws Prinsjesdag

Na Prinsjesdag vreest ook Bakkerij Kaspers voor haar bestaan

In de miljoenennota vliegen de miljarden aan steun je om de oren, maar of dat nu echt voor iedereen goed nieuws is? Voor deze bakker uit Doetinchem bijvoorbeeld wordt het ‘heel spannend’.

Eric Reijnen-Rutten (De Gelderlander) 22 september 2022

Prinsjesdag energie bakkerij kaspers

Esther Saalmink (rechts), eigenaar van bakkerij Kaspers, samen met Dinet Schumaker die al 20 jaar bij het bedrijf werkt.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Pieter Omtzigt twittert: 'Prijsplafond energie? Tweede Kamer heeft niets ontvangen'

‘We hebben nog stille hoop’

Ze moet de miljoenennota nog goed bestuderen, maar zo op het eerste oog wordt Esther Saalmink van bakkerij Kaspers in Doetinchem niet bepaald blij van de kabinetsplannen voor volgend jaar. Ze runt samen met haar man Rik Helmink de bakkerij die zes vestigingen heeft en die kopje onder dreigt te gaan door de hoge energieprijzen. ,,Ik heb nog geen maatregelen in de plannen gevonden die de bakkers helpen.”

Ze had dinsdagmiddag nog niks in de miljoenennota gevonden dat voor haar bedrijf goed nieuws betekende. ,,Maar we hebben nog stille hoop dat er nog wat bedacht wordt voor de grootverbruikers van energie zoals wij’’, zegt ze. ,,Zo niet, dan hebben we een groot probleem.”

Alleen dankzij een financier zouden ze het eind van het jaar kunnen halen. ,,Door mensen die ons willen helpen, zouden we het misschien kunnen redden, maar het wordt heel spannend.”

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

‘Ik ben eigenlijk heel erg boos’

Doekjes voor het bloeden, noemt de 22-jarige filosofiestudent Kayleigh Hofstede uit Nijmegen de plannen van de regering. Zeker, de ongeveer 400 euro studiebeurs voor uitwonende studenten die in de plannen staat, is nog altijd 400 euro meer dan nu. ,,Maar ik kan er mijn huur niet eens van betalen.”

En studenten krijgen geen energietoeslag en voor de studieschuld die ze hebben opgebouwd, moeten ze een steeds hogere rente gaan betalen. Studenten met zo’n studieschuld krijgen weliswaar nog een tegemoetkoming - Hofstede denkt in haar geval eenmalig zo’n 3000 euro - maar die vindt ze veel te laag. ,,Op de dik 30.000 euro studieschuld is dat een doekje voor het bloeden.”

Zoals ze ook de verhoging van het minimumloon met 10 procent ‘veel te laag’ vindt: het is nog altijd minder dan de inflatie. ,,Dus eigenlijk ben ik heel erg boos. Het kabinet trekt wel wat meer geld uit, maar het klinkt allemaal veel mooier dan het eigenlijk is.”

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

'Ondernemers betalen de rekening’

Voor zelfstandig uitvaartverzorger Saskia Plantinga uit Arnhem heeft de miljoenennota als gevolg dat ze meer belasting moet betalen. De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. ,,Het wordt steeds minder lonend om ZZP’er te zijn. Ik ben bang dat ondernemers straks de rekening moeten betalen.”

Toch is dat voor haar geen reden om in loondienst te treden. ,,We hebben er allemaal last van dat alles steeds duurder wordt”, zegt Plantinga. ,,Ook ondernemers. We hebben steeds minder fiscale aftrekposten, waardoor we meer belasting moeten betalen. En we hebben te maken met hogere kosten door de enorme gasprijs.”

Plantinga wijst erop dat in haar branche crematies door de hoge gasprijs fors duurder zijn geworden. ,,De kosten voor een crematie bij Moscowa in Arnhem is net weer verhoogd. Ook de horeca is duurder geworden. Die kosten zal ik door moeten berekenen, waardoor een uitvaart steeds duurder wordt.”

Esther Saalmink met haar man en kinderen voor bakkerij Kaspers. Foto: Jan Ruland van den Brink/De Gelderlander.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws