Nieuws Prinsjesdag
Kim Trotz is Minister van (Net)Werken: 'Vorig jaar 'ondernemer' één keer genoemd in Miljoenennota'
Als minister van (Net)werken kijkt Kim Trotz, co-founder van The Freelance Qommunity, naar de manier waarop we samenwerken. En ze ziet een systeem 'gebaseerd op een werkelijkheid die niet langer bestaat'. Daarom kijkt Kim als Ondernemersminister naar de oplossingen die het werken weer voor iedereen zinvol moeten maken.
Het Ondernemerskabinet
De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.
Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.
Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'
,,De overheid moet kijken naar de behoefte van de huidige en nieuwe generatie in plaats van vasthouden aan oude systemen en contractvormen. De huidige vorm van werken is gebouwd op een manier van werken die niet langer voor iedereen van toepassing is. De tijd dat je op je twintigste in dienst ging bij een werkgever en je daar veertig jaar later je ontslag in diende omdat je met pensioen ging, is voor veel werknemers voorbij. De nieuwe generatie hopt juist van baan naar baan, of begint gelijk voor zichzelf."
,,Vorig jaar is het woord 'ondernemer' één keer in de Miljoenennota voorgekomen. In de afgelopen maanden zijn ondernemers/freelancers meer in het nieuws gekomen, dus hebben we wel de hoop dat er ook een meer prominente rol is voor dit belangrijke gedeelte van Nederland in de troonrede."
,,Het laat zien dat de overheid ondernemen nog te weinig stimuleert. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat de zelfstandig ondernemers zichzelf liever niet verzekeren. Toen moest ineens iedereen verplicht een aov (arbeidsongeschiktheidsverzekering, red.) afsluiten. Dat kan ook op een andere, meer positieve manier. Ons team en netwerk van The Freelance Qommunity vangt elkaar op via een sociaal vangnet en helpen elkaar echt verder. Het kabinet zou juist flexibel werken meer kunnen supporten door bijvoorbeeld met betaalbare collectieve verzekeringen te werken die aan de persoon verbonden zijn en niet aan het bedrijf waarvoor je werkt."
Zelfstandigenaftrek
,,Ook door zaken zoals de zelfstandigenaftrek, die nu versneld wordt afgebouwd, voelt het alsof flexibel werken continu wordt tegengewerkt. Dat gebeurt zelfs in tijden dat de maandelijkse kosten steeds hoger worden en niet alle branches dit in hun uurtarief kunnen doorrekenen. De zelfstandigenaftrek zou juist een vertraagde afbouw moeten hebben, en niet versneld."
,,Deze ontwikkelingen geeft een gouden kooi aan de werknemer met een vast contract. Alle werkenden hebben behoefte aan een stabiel inkomen, vangnet, autonomie en goede werk-privé balans. Door het verschil tussen freelancer en werknemer zo groot te maken, is het voor veel werknemers een te risicovolle stap om hun vaste arbeidscontract in te leveren. Als voorbeeld: als ondernemer dien je immers drie jaar aan historie in te leveren om überhaupt in aanmerking te komen voor een huur- of koophuis."
Flexibeler werken
,,Binnen onze Qommunity zien we van dichtbij dat de wereld steeds flexibeler wordt. Steeds vaker kiezen ervaren mensen met goede banen ervoor om voor zichzelf te werken met ook de reden om zo meer social impact te maken en de privé-werk balans goed te houden. We leven in een wereld waarin vrijheid belangrijker is dan de nieuwe ceo te worden van een bedrijf. Daarom is het belangrijk dat een werkomgeving wordt gecreëerd die veilig, open en eerlijk is. Om dit mogelijk te maken dienen we een open gesprek te voeren. Daarom moet er in alle kabinetten een minister van Freelance Zaken en minister van Diversity, Equality & Inclusion (DEI) komen. En horen die samen, op freelance basis en onpartijdig, op zoek te gaan naar een meer open manier van samenwerken. Daarom is het goed om te experimenteren: wat werkt voor wie, en hoe kunnen we een systeem bouwen ingericht op het collectief?"
,,Tegelijk wordt het voor bedrijven alleen maar belangrijker om gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit hoog op de agenda te hebben staan. Met de huidige personeelstekorten kunnen jongeren steeds meer kiezen waar ze gaan werken. Gezien het belang van inclusiviteit bij de nieuwe generatie alleen maar belangrijker wordt, en jongeren de missie en visie van hun werkgever steeds belangrijker vinden, dienen bedrijven hierin het goede voorbeeld te geven."
,,Een mooi actiepunt zou nog zijn: op scholen het vak Maatschappijleer aanscherpen. Als er vroeg genoeg al aandacht is voor onderwerpen zoals inclusief met elkaar samenwerken, dan kunnen we in een vroeg stadium mensen nog beter met elkaar verbinden. Hoe mooi zou dat zijn."
Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.
Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.
Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert Jan Dekker.
Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.