Nieuws Prinsjesdag

Energie-minister Miriam Staffhorst (Ondernemerskabinet): 'Stop met het verstikken van ondernemers'

Hoge energieprijzen, inflatie en het personeelstekort vormen stevige hoofdpijndossiers in politiek Den Haag. Het Ondernemerskabinet werd afgelopen week razendsnel geformeerd en denkt mee in oplossingen. Zo ook bakker Miriam Staffhorst als Minister van Energie, met direct een helder beleid richting Prinsjesdag 2022.

Robbert Daalder 19 september 2022

MyChannels Video ID: 328772

Het Ondernemerskabinet

De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had daarom uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.

Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.

,,Ik zie dat er vanuit de bakkersbranche fel wordt gereageerd op de huidige gang van zaken en dat is opvallend. Bakkers zijn van nature bescheiden mensen, treden niet zomaar op de voorgrond en gaan zeker niet zomaar de barricades op. Omdat we zowel met hoge energieprijzen als de koopkrachtcrisis én het personeelstekort te maken hebben, is dat nu anders. We vinden het namelijk verschrikkelijk om 2, 3 of soms wel 4 euro voor een brood te moeten vragen.

Dat gaat ons echt te ver en daarom stel ik de volgende beleidspunten voor: belastingverlaging op arbeid en energie, ruimte voor innovatie (zorg voor infrastructuur en subsidies, tijdelijke terugkeer van de werkkostenregeling (WKR). en het stimuleren van cohesie in de wijk."

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

Ondernemerskabinet stopt met 'verstikken van ondernemers door alles te blijven belasten'

,,Ook als bakker moeten we van het gas af en de overstap naar elektriciteit maken. We moeten dus innoveren. Er wordt gezegd dat zonnepanelen op het bedrijfspand daar een voorbeeld van zijn. Een collega-bakker van mij was wel bereid om die neer te leggen, maar omdat dit slechts 25 procent van zijn totale energieverbruik opvangt, moet hij de rest op krachtstroom doen. Op het betreffende industrieterrein zijn alleen geen voorzieningen waarop hij kan worden aangesloten en dus valt er op dat vlak helemaal niet te innoveren."

,,Vanuit mijn ministerspost maak ik me er sterk voor dat dit soort voorzieningen er komen. Daarnaast verstrekt het Ondernemerskabinet subsidies aan ondernemers die daar gebruik van maken en dus bereid zijn om te innoveren. We stoppen met het verstikken van ondernemers door alles maar te blijven belasten en maken Nederland weer werkbaar."

,,Toen de coronacrisis net was losgebarsten, sprak het huidige kabinet van een gevaarlijk domino-effect waarop het coronasteun beschikbaar stelde. Nu blijft het stil terwijl de situatie waarin we nu verkeren, velen malen dreigender is. Op dit moment is er pas echt sprake van een domino-effect. Precies om die reden pleit ik nu voor belastingverlaging op arbeid. En dat is zeker mogelijk, aangezien de overheid in de afgelopen maanden al meer dan genoeg heeft verdiend aan belastingen, maar ook aan de torenhoge brandstofprijzen."

'De recent ingevoerde loonsverhoging van 10 procent voor mijn personeel is waardeloos en gaan we daarom anders neerzetten. Dit omdat mijn mensen er door de verhoogde loonbelasting niets van overhouden'

'Vergeet niet dat wij als bakkers ook te maken hebben met peperdure grondstoffen en hoge huren'

,,De recent ingevoerde loonsverhoging van 10 procent voor mijn personeel is waardeloos en gaan we daarom anders neerzetten. Dit omdat mijn mensen er door de verhoogde loonbelasting niets van overhouden terwijl het mij alleen maar geld kost. Ik wil mijn medewerkers heel graag iets extra’s geven omdat ze dat verdienen, maar dan wel netto. Om die reden breng ik als minister ook tijdelijk de WKR terug. Hiermee kunnen we onbelaste vergoedingen aan onze werknemers geven en hebben zij tegelijkertijd meer te besteden. Dat zijn twee vliegen in één klap."

,,Met bovenstaande subsidies en belastingverlagingen is het voor ons mogelijk om datgene te doen waar we zo goed in zijn en wat we zo leuk vinden, namelijk ondernemen. Vergeet niet dat wij als bakkers ook nog te maken hebben met peperdure grondstoffen en hoge huren. Daar kunnen we met het Ondernemerskabinet niet veel aan veranderen, maar met mijn beleid valt het wel op te vangen."

Lees ook: Prinsjesdag 2022: dit is het Ondernemerskabinet

'We moeten het meer dan ooit hebben van support your local'

,,Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat de middenstand in dorpen overeind blijft. Om die reden zal ik als minister de cohesie in wijken stimuleren. Bakkers, maar ook ondernemers in andere branches, moeten het meer dan ooit hebben van support your local. We hebben tijdens de coronacrisis nog maar eens gezien wat dat oplevert. Gaat de consument voor goedkopere levensmiddelen toch naar de supermarkt, dan zullen wij uiteindelijk uit het straatbeeld verdwijnen."

Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.

Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.

Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.

Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.

Lees ook: Premier Ondernemerskabinet Annemarie van Gaal: ‘Afschaffing van alle toeslagen, regelingen en heffingen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws