Nieuws Prinsjesdag
Speerpunt Frederiek van Ruiten, Minister van Brandstof: 'Vier weken lang korting op brandstof'
Omdat de torenhoge brandstofprijzen niet alleen bedrijven raken maar indirect ook de volksgezondheid, stelde Frederiek van Ruiten in aanloop naar Prinsjesdag beleid op als Minister van Brandstof. De 22-jarige oprichter van Van Ruiten Camperverhuur is de jongste minister uit het Ondernemerskabinet.
Het Ondernemerskabinet
De hoogste tijd voor een Ondernemerskabinet. Den Haag blijft te lang stil, dossiers stapelen zich op, duidelijkheid blijft uit. Het huidige kabinet is geformeerd op onder meer de bij onze redactie bekende visie en expertise van ondernemers, die dat ook breeduit willen uitdragen, en dus hun beschikbaarheid. Dit Ondernemerskabinet had uit nog tal van andere ministersposten kunnen bestaan, maar los van enthousiasme, was niet iedereen beschikbaar. Alle betrokkenen bij het Ondernemerskabinet doen hun uitspraken op persoonlijke titel.
Het Ondernemerskabinet is een symbolisch initiatief van De Ondernemer met het oog op Prinsjesdag 2022, lees er HIER meer over.
Lees ook: Liveblog Prinsjesdag 2022 - 'Er ligt géén voorstel prijsplafond energie'
,,We hebben tijdens de coronacrisis gezien wat er met ons gebeurt zodra we in onze vrijheid beperkt worden. Vakanties moesten veelal worden uitgesteld met vaak depressies als gevolg. Blijven de brandstofprijzen in ons land zo hoog als ze nu zijn, dan is een herhaling van die situatie reëel. Er zullen nog maar heel weinig mensen de auto of een camper pakken om eropuit te gaan terwijl vliegen ook steeds lastiger wordt door het personeelstekort op Schiphol."
,,Ik maak mij serieuze zorgen om de volksgezondheid, het voortbestaan van mijn eigen bedrijf, maar ook van dat van mij medeondernemers. Om die reden stel ik als Minister van Brandstof van het Ondernemerskabinet gedurende vier weken een korting op brandstof beschikbaar. Het gaat in dit beleid om een korting op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen."
"Het moet en kán anders aangezien de overheid al genoeg heeft verdiend aan de hoge brandstofprijzen. Op dit moment strijken zij van elke liter benzine 40 cent btw op en 80 cent accijns"
,,Deze periode van vier weken is afgeleid uit de zesentwintig vakantiedagen die de meeste Nederlanders hebben. Zij kunnen deze korting gedurende twee of vier weken achter elkaar binnen Nederland gebruiken (dus niet op verschillende losse dagen door het jaar heen). Dit zal door onze overheid worden geregistreerd aan de hand van declaraties. De korting bedraagt 21 procent: de hoogte van de btw op brandstof."
,,Tot mijn spijt zie ik dat diesel momenteel nog duurder is dan benzine. Iets dat ik tijdens de oprichting van mijn camperverhuurbedrijf niet had kunnen voorzien, maar waar ik volgend seizoen wel de pijn van zal voelen. Al mijn busjes rijden namelijk op diesel waardoor het voor mijn klanten gewoon te duur wordt. Gaan en staan waar je maar wil is de charme van kamperen. Maar als dat verplaatsen zo kostbaar is, gebeurt het simpelweg niet meer."
478 miljoen per maand voor de overheid
,,Het moet en kán anders aangezien de overheid al genoeg heeft verdiend aan de hoge brandstofprijzen. Op dit moment strijken zij van elke liter benzine 40 cent btw op en 80 cent accijns. Op de getankte benzine verdient de overheid 480 miljoen euro per maand. Op diesel geldt 35 cent btw en 52 cent accijns per liter. Dat komt dus neer op 478 miljoen euro per maand."
,,Inderdaad, per 1 april heeft het huidige kabinet een tijdelijke accijnsverlaging doorgevoerd om de buitengewoon stijgende brandstofprijzen te compenseren. Maar de btw, die in tegenstelling tot de accijns een percentage is, beweegt mee met de brandstofprijs. En omdat die zo hoog zijn, verdient de overheid dus nog altijd veel meer op de btw dan voorheen met de oude brandstofprijzen".
"Ik weet zeker dat zodra we de brandstofprijzen verlagen, mensen ook liever voor de auto of camper kiezen dan het vliegtuig"
,,Die oude prijzen haal ik nu dus terug met de korting van 21 procent. Bovendien tackelen we daar meerdere problemen mee. Denk aan de hoge transportkosten voor mijn medeondernemers, de problematiek op Schiphol en de volksgezondheid. Het is namelijk een grondrecht dat iedereen brandstof moet kunnen betalen. Dat is nu belangrijk, maar zeker ook als corona straks mogelijk weer de kop opsteekt en we opnieuw beperkt worden in onze vrijheid. Uit onderzoek van The Happiness Research Institute blijkt dat mensen zich angstiger, verveeld en minder blij en ontspannen voelden door de coronamaatregelen. Iets dat is ontstaan omdat we niet op vakantie konden, terwijl juist dát zo belangrijk is voor het welbevinden en de gezondheid."
,,Ik weet zeker dat zodra we de brandstofprijzen verlagen, mensen ook liever voor de auto of camper kiezen dan het vliegtuig. Het personeelstekort op Schiphol is over een jaar echt nog niet opgelost. Er worden nog dagelijks vluchten geschrapt en dat ga je uit de weg door voor een kampeervakantie in eigen land te kiezen. Dat is dus goed voor de gezondheid, maar ook voor onze business en de economie. Het geld dat consumenten door de korting op brandstof overhouden, kunnen zij nu uitgeven op campings, maar bijvoorbeeld ook aan een dagje Efteling."
Het Ondernemerskabinet bijeen op het bordes van Paleis Soestdijk.
Op de foto v.l.n.r. onderste rij: 'Koning Willem-Alexander', premier Annemarie van Gaal, kabinetsadviseur Cor Molenaar.
Middelste rij links ministers Geertje Zeegers en Derrick Neleman, midden Miriam Staffhorst, Saskia Griep, Job van den Berg, en rechts Jan de Keijzer met voor zich Kim Trotz en Gert-Jan Dekker.
Bovenste rij v.l.n.r. ministers Cees van der Wel, Max Kranendijk, Frederiek van Ruiten, Maurice Crusio.