Nieuws Prinsjesdag
Prinsjesdagbesluit startups: ‘Een belangrijke stap vooruit in the war for talent’
De regels voor werknemers van een startup worden per 1 januari 2022 fiscaal vriendelijker. De werknemers kunnen er dan voor kiezen pas op een later moment belasting te betalen over hun aandelenopties. Dit werd dinsdag bij de publicatie van de Prinsjesdagstukken bekendgemaakt. Een goed besluit van het kabinet, vindt Myrthe Hooijman, director Community bij Techleap.nl. ,,Het optieplan was voor werknemers helemaal geen gunstige arbeidsvoorwaarde.”

Momenteel betaalt de werknemer van een startup belasting op het moment dat de opties worden omgezet in aandelen. Volgens de kabinetsplannen kan de werknemer er met ingang van volgend jaar ook voor kiezen belasting te betalen op het moment waarop de aandelen verhandelbaar zijn en er daardoor wel geld beschikbaar is.
,,In de techsector is het heel gebruikelijk werknemers een deel van het salaris te laten gebruiken om opties te kopen. Zo kunnen ze participeren in het bedrijf. Het leidt tot meer betrokkenheid”, zegt Hooijman. ,,Het is ook een manier waarop startups kunnen concurreren met grotere techbedrijven. De crux zit ‘m in het belasten van de opties. Die worden nu nog belast als loon. Bij startups zijn die aandelen bovendien de eerste jaren niet verhandelbaar. Je moet belasting gaan betalen, maar je hebt geen inkomsten. Dat had tot gevolg dat werknemers vaak van die opties moesten afzien. Ze konden de belasting niet betalen.”
Lees ook: Dutch Startup Association: 'Kabinet doet mooie beloften, maar juiste randvoorwaarden ontbreken'
Stappen gezet maar einddoel is lager belastingtarief
Hooijman is blij met het inbouwen van een keuzemoment door het kabinet. ,,Het optieplan was voor werknemers helemaal geen gunstige arbeidsvoorwaarde. In andere landen is dit anders en beter geregeld. We willen nu ook gaan werken aan lager belastingtarief, want de aandelen worden zwaarder belast dan in andere landen. Dit komt doordat het gezien wordt als loon in plaats van vermogen, zoals dat wordt gezien als investeerders aandelen kopen. Een lager tarief doet recht aan het risico dat gelopen wordt met de aandelen, een positief resultaat is geen garantie. Maar in ‘the war for talent’ is dit een zeer belangrijke stap om onze startups een betere positie te geven.”
Techleap.nl, dat zich toelegt op het wegnemen van de barrières voor het succes van startups en scale-ups in Nederland, was sinds 2019 intensief betrokken bij deze plannen. ,,Twee jaar geleden is al door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en met name het ministerie van Financiën aangekondigd dat ze iets gingen doen aan dit liquiditeitsprobleem. Tijdens dit traject hebben we veel samengewerkt met de ministeries en hebben we experts uit het veld gesproken. We keken naar hoe het in andere landen werkt en hoe we dit moesten inrichten. Uiteindelijk is dit mooie resultaat tot stand gekomen, maar het nog is niet het einddoel. Dat is een lager belastingtarief”, stelt Hooijman.
Myrthe Hooijman, director Community bij Techleap.nl.
Relevantie techondernemerschap wordt meer gezien
In mei stuurden Techleap.nl en Dutch Startup Association een brief aan toenmalig informateur Mariëtte Hamer om de formerende partijen te wijzen op de rol die startups en scale-ups spelen in het economisch herstel. De brief diende als oproep aan het nieuwe kabinet om startups en scale-ups in het regeerakkoord vast te leggen als onmiskenbare drijfveer achter herstel van de economie. In de brief kwam ook de fiscaalvriendelijke behandeling van werknemersopties ter sprake. Daarnaast bepleitten de organisaties bij Hamer een durfkapitaalregeling waarmee investeringen in startups worden aangejaagd.
Lees ook: Techleap.nl en DSA sturen brief aan informateur: 'Betrek startups bij economisch herstel'
,,Op de brief is geen reactie gekomen. Maar het proces van zo’n formatie is natuurlijk heel ingewikkeld”, zegt Hooijman. ,,Maar wat we merken is dat de relevantie van techondernemerschap steeds meer wordt gezien. Techondernemers worden niet langer alleen maar beschouwd als slimme jongens op zolderkamertjes. Als we bedrijven willen hebben die niet alleen oplossingen bieden, maar ook onze economie versterken, dan is techondernemerschap een way to go. Ze kunnen bovendien meehelpen bij belangrijke transities op het gebied van mobiliteit, klimaat en gezondheidszorg. We zijn benieuwd of er in de formatie een stap gezet kan worden naar een nieuwe economie en oude dingen los kunnen worden gelaten.”
Investeringen in startups aantrekkelijker maken
Techleap.nl ziet dat er pas in latere fases door durfkapitalisten geld in startups wordt geïnvesteerd. Hooijman zou graag zien dat dit geld ook in eerdere fases zou worden ingezet. ,,Er is best geld beschikbaar, maar het blijft een uitdaging om dit los te krijgen. Je moet het nu voor mensen aantrekkelijk maken dit in plaats van in vastgoed in startups te steken.”
Techleap.nl wil ook het tekort aan IT-talent efficiënter dichten door een accreditatiesysteem voor vernieuwende digitale opleiders te introduceren, zodat meer talent de kans krijgt zich te ontwikkelen. ,,Dit onderwerp kwam eerder dit jaar tijdens een debat met zes grote politieke partijen ter sprake. Iedereen was voor dit accreditatieplan, maar de vraag is nu: krijgt het prioriteit? Iedereen vindt techondernemerschap charmant en is er ook vóór, maar de boodschap wordt niet altijd goed begrepen. Als je hebt over het aanpakken van de klimaatcrisis, dan heb je een ander soort bedrijvigheid nodig, namelijk techondernemerschap“, aldus Hooijman.