Nieuws Regio

Bol.com bundelt de krachten met meer dan 17.000 winkeliers

Meer dan een miljoen klanten per dag over de digitale winkelvloer, hoe krijg je dat voor elkaar? ,,Beslist niet in je eentje", weet Guido van der Ven, Director Zakelijk bij bol.com. De webwinkel bundelde daarom de krachten met meer dan 17.000 winkeliers.

ANTON DAMEN | De Ondernemer i.s.m. Bol.com 26 oktober 2017

Guido Van Der Ven 1 1

Toen Guido van der Ven vijfenhalf jaar geleden bij bol.com in dienst trad, viel hij met de neus in de boter (of kreeg een behoorlijke kluif op zijn bord, het is maar hoe je het bekijkt). Het bedrijf stond aan de vooravond van de transformatie van boekenwinkel naar het warenhuis dat het vandaag de dag is. Van der Ven had bij binnenkomst een behoorlijke deadline: binnen anderhalve maand moest de volgende nieuwe winkel al online staan.

Daarna volgden er meer - vier speciaalzaken per jaar - en zijn productcategorieën als Wonen & Koken en Tuin & Klussen volkomen ingeburgerd. Inmiddels heeft de populaire webwinkel ruim 17.000 winkeliers aan zich verbonden, die via bol.com hun artikelen verkopen en die samen goed zijn voor zo'n 30 procent van alle bestellingen. En dat is volgens Van der Ven een van dé succesfactoren.

Lees ook: Online dezelfde aandacht als in de fysieke winkel

Paarse stofzuiger

,,Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er bij ons voor terecht. Wil de klant per se een paarse stofzuiger? Hebben we. Wij hebben niet de illusie dat we zelf vijftien miljoen artikelen kunnen inkopen en verhandelen en dat je daarbij alles zelf perfect verzorgt. Wij zoeken ons heil daarom in krachtenbundeling."

,,Je moet een samenwerking met ondernemers aangaan en expertises bundelen om klanten de beste winkel te bieden met een breed aanbod. Zo kunnen wij ons focussen op waar wij goed in zijn; e-commerce op een hoog niveau bedrijven. Denk aan: het realiseren van een breed bereik, extreem snelle en betrouwbare levering en uitstekende service."

Reusachtige groei

,,Voor de winkelier geldt dat zijn handel via bol.com aanbieden bijna nooit de eigen winkelomzet zal kannibaliseren. Dat komt omdat de klant die via bol.com shopt een totaal andere winkelreis maakt. Die start misschien omdat er Pampers nodig zijn, maar eindigt met een storm- paraplu of boormachine in zijn winkelmand. Voor een winkelier levert de samenwerking altijd meer op dan als je niet meedoet. Een goed voorbeeld is Juwelier Kremer, een familiebedrijf met vier vestigingen in Groningen en Drenthe. Sinds zij hun sieraden ook via bol.com verkopen, hebben ze opeens heel Nederland en Vlaanderen er als markt bij, en maken ze zo'n bizar snelle groei mee dat ze echt alle zeilen bij moeten zetten om aan de vraag te kunnen voldoen."

Dagelijks meer dan een miljoen klanten in je winkel? Guido van der Ven (director zakelijk bol.com) geeft op 21 november tijdens de Week van de Ondernemer een speciale Retail Masterclass. Schrijf je nu in op wvdo.nl.

Mobiele trend

,,De partners brengen hun artikelen en expertise in, wij presenteren het aan de klant en voegen daar onze innovaties aan toe. Op dit moment is de verschuiving naar mobiel een speerpunt. Online winkelen via je mobiel is een hele kunst en stiekem duizelingwekkend complex, omdat je op de telefoon bij uitstek veel afleiding hebt die de winkelreis verstoren. De enorm korte aandachtsspanne vereist allerlei aanpassingen: nog minder woorden, meer afbeeldingen, een nog vlotter pad naar het afrekenmoment. Wij zijn hier al een tijd mee bezig en vergaarden zo veel resources en user experiences. Kennis waar de winkeliers die via ons verkopen dan weer van mee kunnen profiteren."

Wij hebben niet de illusie dat we zelf vijftien miljoen artikelen kunnen inkopen en verhandelen

Guido van der Ven, Director Zakelijk bij bol.com