Regio

Distilleerderij De Groene Draak maakt Apeldoornse whisky naar Schots voorbeeld

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Apeldoorn heeft over drie jaar een eigen whisky. Peter Groen en Henk Jurriëns in De Gelderlander: ,,Op zo’n kleine schaal whisky maken, dat is bijzonder.’’

Lees verder onder de advertentie

Waar die eerste Apeldoornse whisky straks wordt gemaakt? Gewoon, in een schuurtje achter een woning aan de Chopinlaan. Over het recept doen de mannen nog geheimzinnig. ,,We weten nog niet precies hoe die whisky straks zal smaken. Het recept is nog in ontwikkeling. Rogge en gerst zullen de hoofdbestanddelen zijn, maar de verhoudingen behoren tot het geheim van de smid’’, glimlacht Peter Groen.

De 34-jarige Apeldoorner en zijn schoonvader Henk Jurriëns (61) hebben van hun hobby een onderneming gemaakt. Distilleerderij De Groene Draak zag vorig jaar het levenslicht.

Lees ook: Dit brouwersechtpaar wil Tilburg als bierstad op de kaart zetten

Lees verder onder de advertentie

Korenwijn, gin en jonge jenever zijn al verkrijgbaar bij een aantal lokale adressen. ,,Die kleinschaligheid en lokale link vinden we heel belangrijk’’, benadrukt Jurriëns. ,,We werken dus niet aan een massaproduct dat door het hele land verkrijgbaar is. Je moet echt de tijd nemen voor een goede drank. Bij de productie, maar ook tijdens het drinken ervan.’’

De mannen begonnen ooit te experimenteren met een klein distilleersetje in de keuken. Ze gaven hun eigen draai aan bestaande recepten. Het resultaat viel in de smaak bij familie en vrienden. Dat werkte motiverend; het schuurtje werd omgebouwd tot volwaardige distilleerderij. Compleet met koperen ketel, eikenhouten vaten en potten met ingrediënten: van steranijs tot vanille.

Lees ook: Geld verdienen met investeren? Stap in Lego-sets, whisky of oldtimers

Lees verder onder de advertentie

,,Wij zijn een van de weinigen in Nederland met een klassieke distilleerketel. Eentje volgens het Schotse ambacht, maar we hebben hem op de kop getikt via een verkoper in Spanje. Er kan 200 liter per keer in.’’ Met die ketel wordt dus straks ook de eerste Apeldoornse whisky gemaakt. Het resultaat is echter pas over drie jaar te proeven. Groen: ,,Whisky mag pas whisky heten, als die minimaal drie jaar in het vat heeft gerijpt. Dat is een Schotse wet om het product te beschermen. Er zijn daarom weinig distilleerderijen die whisky maken. Snel geld verdienen, gaat makkelijker met bijvoorbeeld wodka en gin. Voor ons blijft het vooral een hobby.’’

Whisky maken, begint met de gisting van het graanbeslag. Er ontstaat een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5 procent. Die wordt verhit, en de damp met een hoger alcoholpercentage wordt opgevangen en gecondenseerd. Dit distilleerproces wordt gemiddeld drie keer herhaald. Het eindproduct bevat on- geveer 65 procent alcohol.