Regio

Jonge Hengelose brouwers brengen eigen witbier Gallivant op markt

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar nu is het dan zover. Drie jonge Hengeloërs hebben hun eigen biertje op de markt gebracht: Gallivant witbier. Dat meldt Tubantia.

Lees verder onder de advertentie

Pakweg 2000 liter Gallivant witbier is er gebrouwen en gebotteld bij de Sallanders bierbrouwerij in Albergen. Het biertje 'met pit' is in fusten en flessen opgeslagen in een gehuurde garagebox in Hengelo. Althans, dat wat er nog van de 2000 liter over is. Ruim tachtig genodigden kwamen dinsdagavond naar Rootie voor de releaseparty. En iedereen was het erover eens: Gallivant witbier is een lekker fris biertje. Daar werd flink op getoost.

Pim Paalhaar (25), Geert Huisman (30) en Freek Nicolaas (24) zijn dan ook vooralsnog tevreden over hun brouwsel. Een jaar lang hebben ze in de keuken van Huisman gewerkt aan het juiste mengsel van onder meer hop, gerst, mout en honing. En nu is er dan dit biertje, dat al menig horecaexploitant in de stad heeft kunnen bekoren. Niet voor niets wordt Gallivant witbier sinds woensdag verkocht bij Het Pleintje, De Twee Wezen, Stravinsky, Het Uurwerk, De Pastorie, het Snooker- en Poolcentrum en in Deurningen bij Pelle's.

Lees ook: Waarom de bierbrouwerijen in Nederland weer als paddestoelen uit de grond schieten

Lees verder onder de advertentie
beeld deondernemer

Flaneren

De naam Gallivant is Latijns voor flaneren en is niet zomaar gekozen. "Het is een naam die pakt en die een bepaalde levenswijze uitdrukt. Je bent impulsief, je zoekt een nieuwe uitdaging, je geniet van het leven. Pluk de dag. Dat wil je uitstralen en daarmee flaneer je... Kortom, je mag gezien worden. Dat hebben we met dit biertje willen aangeven. Dit biertje mag zeker gezien worden", aldus Paalhaar.

Op het etiket staat een zeepaardje. "Omdat dat echt een flaneerbeest is, met de borst vooruit. Dat past dus goed bij wat wij willen laten zien." Het flesje is transparant. "Trendy en hip."

Lees verder onder de advertentie

Trein gemist

Het begon allemaal in 2017. Paalhaar, student Journalistiek in Utrecht, had de trein gemist en stond op station Amersfoort te wachten op de volgende trein. "Ik wilde naast school iets anders doen. Het leek me leuk een eigen product te hebben. Iets helemaal van mezelf. Ik dacht gelijk aan bier. Hoe mooi zou het zijn als ik mijn eigen biertje kon brouwen?"

Paalhaar, al acht jaar in de bediening werkzaam bij Het Pleintje, had op dat moment nog 'nul verstand van bierbrouwen'. Maar hij wist Geert Huisman, fulltime actief bij Het Pleintje, enthousiast te maken. Huisman had diverse bieropleidingen gevolgd. Toen werd ook al gedacht aan verkoop. Freek Nicolaas, die de opleiding Small business en retailmanagement afrondde en, zoals hij zegt, 'verstand heeft van geld', werd bij het project betrokken.

Thuisbrouwerij

De drie gingen aan de slag in de 'thuisbrouwerij' van Huisman. Een jaar lang werden diverse brouwsels uitgeprobeerd, tot de juiste formule werd gevonden. Maar daarmee waren ze er nog niet. Het juiste model flesje moest worden uitgezocht, een flessendop (ook weer met zeepaardje), een bijpassend glas. Het ontwerp van het etiket moest niet standaard zijn, maar apart ontworpen worden. En er moest uitgezocht worden hoe het zit met de afdracht van accijns. "We hebben alles zelf gedaan. Ook viltjes, T-shirts, stickers, visitekaartjes. Toen zeiden we: 'We gaan dat bier maken'", aldus Pim Paalhaar. De drie hebben alles zelf voorgefinancierd. Hoeveel willen ze niet zeggen. Uiteindelijk moet dat geld weer terugverdiend worden.

Lees verder onder de advertentie

Door voorverkoop aan particulieren via de eigen website gallivant.nl is al flink wat van de voorraad verkocht. Winst hebben de drie nog niet gemaakt. Maar als alles goed gaat lopen, hoeven ze zich geen zorgen te maken. De verwachting is dat de horeca flink afneemt en mogelijk wordt het bier ook verkocht tijdens festivals.

Gallivant Brewery

En als het bier op is en de vraag blijft, dan gaan ze opnieuw de brouwerij in. Ze hebben inmiddels al wel hun eigen bedrijfsnaam, Gallivant Brewery, in het handelsregister van de Kamer van Koophandel gedeponeerd.

"Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby", zegt Paalhaar. "We hopen natuurlijk wel dat er straks veel Gallifans zijn. Ook op Facebook zijn we zichtbaar. Ik ben benieuwd naar de reacties, als meer mensen ons bier hebben gedronken."

Lees verder onder de advertentie

Deze naam pakt en drukt een bepaalde levenswijze uit

Pim Paalhaar