Actueel

Waarom de bierbrouwerijen in Nederland weer als paddestoelen uit de grond schieten

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Ze weet álles over bier. Fiona de Lange uit Sint-Michielsgestel maakte er zelfs haar beroep van, aldus het Brabants Dagblad.

Lees verder onder de advertentie

Vrouwen houden best van bitter bier. En bier past beter bij een diner dan wijn, want het heeft meer ingrediënten. Fiona de Lange uit Sint-Michielsgestel maakt korte metten met vooroordelen over bier. Ze was al zytholoog (een kenner van brouwtechnieken en aroma's) en biersommelier, en sinds kort heeft ze ook haar titel cicerone op zak. Een cicerone bezit alle kennis over biertaps, tappen en serveren.

Een allrounder dus. Al op haar dertiende was De Lange gefascineerd. ,,Maar drinken mocht ik nog niet." Tijdens haar werk in de communicatie bleef haar passie bestaan. Ze begon met een blog en had al snel 2.000 volgers per dag. Inmiddels jureert ze bij bierwedstrijden over de hele wereld, schrijft boeken en geeft trainingen in de horeca.

Lees ook: Opleiding Algemene Bierkennis moet kennis biersoorten vergroten

Lees verder onder de advertentie

Mooie biercultuur

,,Er zijn meer dan 500 brouwerijen in Nederland en er worden mooie bieren gebrouwen", vertelt De Lange. ,,De bal ligt nu bij de horeca. Als die er niets mee doet of niet weet te verkopen, dan krijgen we hier geen mooie biercultuur."

En die mooie biercultuur had Nederland juist van oudsher. ,,In de middeleeuwen brouwden de vrouwen bier, want het water was niet drinkbaar. Bier brouwen was een onderdeel van het huishouden. Dat veranderde tijdens de industriële revolutie en toen nam de man het brouwen over."

Begin vorige eeuw waren er nog 500 brouwerijen in Nederland, maar de beide wereldoorlogen maakten daar een eind aan: de koperen ketels werden omgesmolten tot munitie. ,,In de jaren 80 waren er nog maar vijftien brouwerijen", legt De Lange uit. ,,Bier werd beschouwd als iets mannelijks, en in de reclames werden vrouwen als sekssymbool neergezet om het te verkopen."

Lees verder onder de advertentie

Het aantal brouwerijen neemt vooral sinds 2010 flink toe, en het aantal vrouwelijke bierkenners stijgt ook. ,,Voorheen waren er drie vrouwelijke juryleden op de tachtig mannelijke tijdens de bierwedstrijden en nu tien op tachtig."

Wie denkt dat die jury na het proeven het bier weer uitspuugt, zoals bij wijn, heeft het mis. ,,Bier moet je doorslikken", verklaart De Lange. ,,Je smaakpapillen voor bitter zitten achter in je keel."

Lees ook: Speciaalbier is hot: deze Dongense bierbrouwers bundelen hun krachten

Lees verder onder de advertentie

De bittere smaak blijkt een twistpunt te zijn. ,,Jarenlang werd gezegd dat vrouwen van zoet hielden en mannen van bitter. Maar vrouwen houden ook van bitter. Misschien evolutionair gezien inderdaad iets minder, want bitter kan op gif duiden en daar letten onze voormoederen goed op, want zij zorgden voor het eten."

Zelf proeft De Lange één keer per week nieuwe biertjes. ,,Om elf uur 's morgens is de beste tijd: na het ontbijt, voor de lunch. Eén goede slok is voldoende."

Vrouwen houden ook van bitter

Fiona de Lange