Nieuws Regio

Rotterdamse Antonino Cosentino is gelukkig in zijn ijsparadijs Nino

Op glazen vitrines staat: ,,Niet leunen a.u.b. anders schrikt het ijs.'' Antonino 'Nino' Cosentino (47) bereidt ijs met passie én een flinke dosis humor. Dat schrijft het AD.

Arie Westeneng | Fot: Sanne Donders 4 mei 2018

Ijssalon nino rotterdam

Cosentino maakt graag een grapje als hij zelf ijs schept. Hij spreekt de gasten in zijn ijssalon enthousiast aan in het Italiaans. ,,Ik probeer een stemming te creëren als mensen binnenlopen voor een ijsje, ik vind het leuk om iedereen glimlach te ontlokken.''

Klanten bedienen in zijn eigen ijssalon vindt hij leuk, maar het allerliefst is hij 'in het paradijs'. Cosentino wijst naar het souterrain waar hij zelf alle soorten ijs maakt. Het is zijn exclusieve domein met 'de beste ingrediënten en de mooiste ijsmachines'.

Lees ook: Zo groeide Zangschool Rotterdam van 0 naar 1000 leerlingen

Cosentino biedt een keur aan Italiaanse ijssmaken, zestien smaken sorbertijs waaronder aardbeien- basilicum- en citroenijs. Verder zestien smaken ijs op melkbasis, waaronder zuppa Inglese en pistache. Cosentino: ,,Mijn goede vriend Robin Alting van de IJssalon komt geregeld even langs, hij vindt mijn pistacheijs helemaal top.'' Cosentino werkte in de begintijd van De IJssalon mee aan de Meent.

Paspoort

Maar Cosentino wilde een eigen ijssalon. Hij liep binnen in de ijszaak van Nando Zampieri aan de Paul Krügerlaan op Zuid en vroeg: ,,Kan ik je zaak niet overnemen?'' Zampieri, wiens familie al sinds 1936 de ijssalon had, wees Cosentino de deur. ,,Jij bent helemaal geen Italiaan, wegwezen!'' Cosentino haalde zijn paspoort, kon aantonen dat hij in het puntje van de Laars geboren was. ,,In de Reggio Calabria stond mijn wieg.'' Toen wilde Zampieri, die geen opvolgers in de familie had, wel praten. In 2002 nam Cosentino de ijssalon over.

Sindsdien werkt Cosentino zich 's zomers een slag in de rondte. 's Winters gaat hij naar zijn moeder in Reggio Calabria. Hij mijmert even over de dagen daar met een kopje koffie op bed, een luie lunch, een wandelingetje en een uitgebreid Italiaans avondmaal. Maar de winter is nog ver weg.

Vaste fans

Vanaf eind maart tot oktober is IJssalon Nino elke dag tot 10 uur 's avonds open. Behalve passanten en mensen die de Afrikaandermarkt bezoeken, heeft de ijssalon een kring vaste fans. ,,Vincent lepelt hier bijna dagelijks een liter chocoladeijs weg. Een andere stamgast komt elke dag een hoorntje met één bolletje Kinderbuenoijs halen.'' Voormalig chef-kok Cosentino vindt het ook heerlijk met nieuwe ijssmaken te experimenteren. Passie voor zijn vak als ijsmaker heeft Cosentino volop.

Maar hoe is met de liefde in zijn leven? Cosentino noemt dat hij bijna vijf jaar een blije single is. Maar vrouwen zouden toch bij bosjes moeten vallen voor een Italiaanse kok en ijsmaker, zou je denken?

Cosentino lacht. Hij kijkt uit naar de dag dat una ragazza bellissima Olandese speciaal voor hem zijn zaak inloopt. ,,Blond of brunette, maakt niet uit.'' Maar eerst verder met zijn nieuwste uitdaging: peperino-ijs met Spaanse pepertjes, zwarte peper en chocolade. Hij daalt snel af in het paradijs.

IJsalon Nino

Wie: Nino
Wat: IJssalon, ambachtelijk Italiaans ijs naar eigen recept, ijstaarten en Italiaanse koffie
Waar: Paul Krügerstraat 97A, Rotterdam
Online: ijssalonnino.nl