Advertorial van NVL Lease

Advertorial Regio

De voordelen van lease als financiering voor ondernemers

Sta je voor een investeringsbeslissing en heb je financiering nodig? Kijk dan eerst eens naar lease. De voordelen zijn groot en het zijn er veel. En tegenwoordig valt bijna alles te leasen. Van een financieringsinstrument ontwikkelt lease zich tot een middel om strategische ondernemingsdoelstellingen te bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Of voor uitbreiding van je business.

Theo Loth 21 februari 2019

Image 2019 02 21

Als ondernemer heb je bedrijfsmiddelen nodig. Misschien heb je daar genoeg voor gespaard, maar waarschijnlijk heb ook jij externe financiering nodig. “Nu de grootbanken het grotendeels laten afweten in het MKB-segment, ontstaan er tal van alternatieve financieringsmogelijkheden. Lease is daar een van de oudste en meest ontwikkelde vormen van.” Dat zegt Stephan van Beek, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL). Leasing werd in Nederland geïntroduceerd in de jaren ’60 van de vorige eeuw. In ruim vijftig jaar is leasing uitgegroeid tot een van de belangrijkste financieringsbronnen van het bedrijfsleven met in Nederland een volume van pakweg €6 miljard per jaar. Geschat wordt dat in Nederland voor zo’n €16 miljard leasecontracten uit staan. Ruim driekwart van de leasecontracten wordt in het MKB-segment afgesloten. Van Beek: “Hiermee is de leasingbranche dus een belangrijke financier van het MKB.” Leasing is vooral bekend van auto’s en kantoormachines. Maar tegenwoordig kun je bijna elk bedrijfsmiddel leasen, zoals transportmaterieel, bouwmachines, productiemachines, robots, medische apparatuur, ICT en kantoorinrichting.

Geen eigen geld

Lease is een overeenkomst waarbij bedrijfsmiddelen - alles waar jij als ondernemer je geld mee verdient - gedurende een zekere periode door een leasemaatschappij ter beschikking worden gesteld, tegen een vooraf overeengekomen vergoeding. Hierin zit ook de financiering van de aanschaf vervat. Bij leasing is de financiering gelijk aan de waarde van het object, dit betekent dus dat er voor 100% gefinancierd wordt. Het risico van eventuele waardeschommelingen komt voor rekening van de leasemaatschappij. Dat risico ligt bij jouzelf als je het object zou hebben gekocht met bijvoorbeeld een banklening.

Je kunt het bedrijfsmiddel aanwenden zonder dat je eigen geld hoeft te investeren of een banklening hoeft aan te gaan. Het werkkapitaal blijft intact. Je bepaalt zelf de specificaties van het object, en kiest de leverancier. Je betaalt in maandtermijnen. Afhankelijk van de gekozen leasevorm is het geleaste object aan het einde van de looptijd jouw eigendom.

Lease is gunstiger dan bankleningen als je bedenkt dat je meer krediet krijgt (100% financiering) zonder dat je bovendien allerlei zekerheden moet stellen. Daardoor komt je bewegingsvrijheid niet in het gedrang. Bij leasing dient immers uitsluitend het object als onderpand voor de kredietverlener. Van Beek: “Banken hebben er nogal een handje van om allerlei verpandingen te eisen, als ze al een lening willen geven. Wat dacht je van je huis als je IB-ondernemer bent? Of je toekomstige omzet? Dat wil je toch allemaal niet verpanden? Bovendien financieren banken maar een percentage van de aanschafwaarde. De rest moet je zelf inbrengen. Daar gaat je werkkapitaal….”

Lees hoe technisch installatiebedrijf Imcoda een vliegende start kon maken door ladderliften en steigermaterieel te leasen.

Ontzorgd

Door te leasen, maak je je uitgaven beheersbaar. Je weet precies wat je elke maand kwijt bent. In sommige gevallen kan de maandtermijn worden aangepast aan seizoensschommelingen in de cashflow van je bedrijf. “Leasing kan bovendien worden gecombineerd met diensten, zoals onderhoud en verzekeringen. Op die manier wordt de ondernemer maximaal ontzorgd,” zegt Peter-Jan Bentein, secretaris van de NVL. De NVL is de belangenvereniging van partijen die zich richten op leasing van bedrijfsmiddelen – ook wel equipment leasing genoemd. “Alle bedrijfsmiddelen, behalve voertuigen. Daar is de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) voor. Onze leden zijn leasemaatschappijen, adviseurs, tussenpersonen en vendoren. Leden van de NVL vertegenwoordigen ruim 95% van de leasemarkt in Nederland,” zegt Bentein. De NVL treedt op als kenniscentrum op het gebied van equipment leasing. “Leasing is een toegankelijke financieringsvorm. Er zijn meer leasemaatschappijen in Nederland actief dan er banken zijn. Daarnaast zijn er tussenpersonen in de markt actief die precies weten welk object bij welke leasemaatschappij het beste past. Ook veel leveranciers van bedrijfsmiddelen – zogenaamde Vendoren – bieden leasing aan. Vendor leasing kan het commerciële aanbod van ook kleinere aanbieders versterken.”

Kijk op NVL Lease voor meer informatie over leasen.

Kijk op NVL Lease voor meer informatie over leasen.